Fermierii cu terenuri după traseul Râbnița – Tiraspol: Cum să lucrezi în condițiile pe care ni le impune partea transnistreană?

  • 28 Mai 2018 13:27
0%
00:00:00
00:00:00

De la 1 august agricultorii din raionul Dubăsari care au terenuri situate după traseul Râbnița – Tiraspol, ar urma să aibă acces la ele și să le poată lucra, ca urmare a unei înțelegeri între Chișinău și administrația transnistreană, la care s-a ajuns în decembrie anul trecut. Fermierii moldoveni sunt, însă, îngrijorați de faptul că nici până în prezent nu au primit actele confirmative în acest sens și nu au încredere că această soluție va fi una de lungă durată.

Potrivit condițiilor negociate între Chișinău și Tiraspol, agricultorii vor avea acces temporar la terenurile lor, pe un termen de 20 de ani, începând de la 1 august 2018. Pentru asta ei trebuie să prezinte părții transnistrene actele de proprietate sau contractele de arendă, fiind vorba în mare parte de agenți economici care arendează terenurile. Antreprenorul Petru Leșan, din Coșnița, spune că pentru a-și repune afacerea pe roate, are nevoie de 5-6 sute de mii de lei, pe care ar urma să-i ia în credit – o situație riscantă, în condițiile unei instabilități politice, crede agricultorul.

„Ca să luăm credite, noi nu știm. Ei spun că ne dau pământul pe 20 de ani. Asta cum, pământul meu să mi-l dea pe 20 de ani? Și dacă la toamnă, să zicem, se schimbă „cușma”, noi iar să rămânem cu cheltuieli, cu credite? Mai bine să te împuște acum, decât să lucrezi mai departe în așa condiții, pe care ni le impune partea transnistreană, cu ajutorul la ai noștri”, spune indignat Petru Leșan. 

O altă problemă este că terenurile au fost deja însămânțate de agricultorii din stânga Nistrului. Astfel că cei din dreapta râului, cărora le aparțin de drept, vor trebui să aștepte recoltarea până a avea acces la pământ, explică un alt antreprenor, Petru Nirca, de la Cocieri.

„Eu nu cunosc ce terenuri ne vom transmite. Cele care sunt însămânțate cu floarea-soarelui, mai degrabă de octombrie nu o să aibă posibilitatea să ni le transmită. Și în ce stare ni le vor transmite? După floarea-soarelui terenurile necesită cu mult mai multe investiții în prelucrare”, a spus Petru Nirca.

Agricultorii nu au primit până în prezent actele care să le permită accesul la terenuri începând cu 1 august, fapt confirmat și de Raisa Spinovschi, primar în satul Cocieri.

„Partea transnistreană trebuie să le dea agenților economici certificatele de înregistrare temporară pentru 20 de ani. Din partea agenților economici au fost prezentate toate documentele necesare și acum suntem în așteptarea acestor certificate”, a confirmat Raisa Spinovschi.

Antreprenorii au mai spus că pe parcursul acestor ani, din 2013 de când li s-a interzis accesul la terenuri, numai proprietarii au fost despăgubiți de către Guvernul de la Chișinău, nu și agenții economici care arendau loturile de după traseul Râbnița – Tiraspol.

Pentru anii 2017-2018, Guvernul a alocat recent aproximativ 16 milioane de  lei din rezerva de stat – câte 1200 de lei la hectar, pentru despăgubirea proprietarilor de terenuri.

Menționăm că săptămâna trecută, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, s-a întrunit cu reprezentanți din conducerea raionului Dubăsari, la care au mai participat și șeful adjunct al Oficiului teritorial Chișinău, reprezentantul departamentului Cadastru al Agenției Servicii Publice și primarii localităților din Molovata Nouă și Cocieri. La întrunire s-a discutat despre depășirea unor disensiuni ce pot apărea în procesul de implementare a procedurii de revendicare a terenurilor, potrivit unui comunicat al Biroului de Reintegrare. Potrivit acestuia, ar fi stabiliți pașii ce urmează a fi realizați, fără a fi oferite detalii în acest sens.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău