Exporturile din Transnistria în Rusia sunt în scădere, iar cele spre UE - în creștere

  • 15 Noiembrie 2013 10:57
Exporturile din Transnistria în Rusia sunt în scădere, iar cele spre UE - în creștere

REVISTA PRESEI DIN 15 NOIEMBRIE

Ziarul Național scrie despre votul deputaților din Coaliția de guvernare Pro-europeană care au adoptat o declarație cu privire la importanța Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și a liberalizării, de către UE, a regimului de vize pentru cetățenii moldoveni. Opoziția parlamentară, comuniștii și socialiștii, au refuzat să susțină această inițiativă a președintelui Parlamentului, Igor Corman.

Exporturile din Transnistria în Rusia sunt în scădere, iar cele spre UE - în creștere, relevă Timpul. Problemele Transnistriei sunt cauzate de faptului că administrația dorește să se integreze în Uniunea Euroasiatică, iar economia „fuge“ în Uniunea Europeană, susține Valeri Lițkai, fostul responsabil pentru relațiile externe ale regiunii separatiste. Vladimir Berkovici, președintele Uniunii Industriașilor, Agrarienilor și Antreprenorilor din Transnistria a constatat că în prezent doar 19% din exporturile regiunii iau calea Rusiei. „În același timp, 73,4% din exporturile transnistrene sunt direcționate spre UE, Republica Moldova și Ucraina, adică spre statele care vor în UE. În opinia lui Lițkai, reorientarea exportului regiunii separatiste spre Rusia, va costa 2-3 miliarde de dolari. În protocoalele Șevciuk-Rogozin sunt multe vorbe frumoase, dar nu se spune nimic despre bani”, a adăugat fostul șef de la Tiraspol.

În aceeași publicație, George Damian trece în revistă amenințările lui Rogozin la adresa R.M  - de la clasicul șantaj sub amenințarea violenței – dacă vă continuați drumul spre UE s-ar putea să aveți parte din nou de război până la pierderea Transnistriei. Amenințări, amenințări și iar amenințări – acesta are nevoie ca de aer de o situație conflictuală la Nistru, pentru că aceasta i-ar permite să se prezinte din nou drept luptătorul de la marginea Imperiului, i-ar consolida poziția politică de la Moscova. Singurul răspuns posibil pentru această nerăbdare furioasă a lui Rogozin este continuarea pașnică a apropierii de UE, conchide publicistul.

În Jurnal de Chișinău, Lilian Negură analizeată oferta forțelorproeuropene de opoziție. De la Partidul Liberal care are, printre partidele de dreapta aflate în opoziție, cele mai multe resurse financiare, umane și organizaționale pentru a rămâne o forță politică parlamentară, și până la Partidului Acțiunea Democratică a deputatului Mihai Godea, care nu s-a făcut remarcat decât prin luările de poziție ale liderului său în calitate de deputat în Parlament, e nevoie de schimbări majore în comportamentul actorilor politici pentru ca ele să pretindă realmente la preluarea ștafetei în promovarea politicilor de integrare europeană după alegerile parlamentare viitoare, susține autorul.  

Judecătorii devin mai bogați, ca să fie nepătați, titrează Adevărul. Parlamentul a decis să majoreze salariile magistraților, înăsprind, totodată, sancțiunile pentru acte de corupție. În timp ce opoziția a criticat modificările, cei din sistem salută inițiativa.

Adevărul relevă că Vlad Filat, a făcut o excursie de lux pe banii unui afacerist controversat. Renato Usatîi a finanțat o deplasare de lux a ex-premierului Vlad Filat la München, Germania, pentru a vedea live finala Champions League din mai 2012.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău