Ministrul Energiei, Victor Parlicov: „Republica Moldova este independentă energetic și un loc sigur pentru investiții”

  • 17 Mai 08:17
Ministrul Energiei, Victor Parlicov: „Republica Moldova este independentă energetic și un loc sigur pentru investiții”

Astăzi începe o nouă eră a gazelor naturale în Republica Moldova, o etapă în care a fost liberalizată piața gazelor, iar investitorii s-au convins că țara noastră este un loc sigur din punct de vedere energetic. Ori investitorii trebuie să fie siguri că vor avea energie la prețuri competitive și clare pentru a plasa Republica Moldova pe harta lor ca destinație investițională. Declarațiile au fost făcute astăzi de ministrul Energiei, Victor Parlicov, la Forumul de afaceri dedicat oportunităților deschise de liberalizare a pieței gazelor naturale din Republica Moldova, care s-a desfășurat la Chișinău, transmite MOLDPRES.

De asemenea, ministrul a subliniat că procesul liberalizării pieței gazelor va aduce beneficii directe atât mediului de afaceri, cât și cetățenilor. „Deși a fost promovat narativul că „Gazprom” este singura sursă ieftină de gaze, vreau să vă spun ca anul trecut achizitionând gaze de pe piața europeană, am economisit 60 milioane de euro. Vom demonstra că proiectul de integrare în UE va aduce beneficii fiecărui om, o concurență sănătoasă și o piață liberă, după model european, va oferi consumatorilor un preț mai bun decât cel propus de aranjamente monopoliste care vin la pachet cu șantaj politic”, a mai declarat ministrul Parlicov. 

În cadrul discuțiilor, directorul general al Direcției Generale Piețe de Electricitate și Gaze Naturale, Eficiență și Riscuri din cadrul ministerului Energiei al României, Cristian-Florin Gheorghe, a reiterat suportul României în procesul de integrare a Republicii Moldova în piața energetică europeană. „Acțiunile și deciziile strategice ale României în sectorul energetic au vizat atât consolidarea securității energetice regionale, cât și susținerea Republicii Moldova în contextul gestionării efectelor negative ale crizei energetice”, a subliniat oficialul român.

„Republica Moldova progresează în stabilirea interconexiunilor importante în domeniul energiei electrice cu România și Ucraina, adaptează politica fiscală, dezvoltă sursele de energie regenerabilă, iar odată cu avansarea negocierilor cu Uniunea Europeană, toate aceste rezultate vor aduce mai mulți investitori în țară”, a afirmat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks.

Șefa Adjunctă a misiunii Ambasadei SUA, Laura Hruby, a subliniat angajamentul Statelor Unite de a continua să sprijine eforturile de consolidare a securității energetice a Moldovei. ”Prin intermediul programului energetic al USAID #MoldovaConectată, Statele Unite s-au angajat să ofere 389 milioane de dolari pentru a ajuta Moldova să-și consolideze securitatea energetică și să aprofundeze integrarea cu piețele energetice europene”, a precizat oficialul.

Evenimentul a reunit peste o sută de participanți, inclusiv reprezentanți ai autorităților publice din Republica Moldova și România, Secretariatul Comunității Energetice, operatori de sistem și traderi de gaze din Moldova și diverse țări din regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău