Elena Văcărescu (1864 - 1947)

  • 01 Noiembrie 2013 11:59
Elena Văcărescu (1864 - 1947)

Ar fi putut să ajungă regina României.

Dar relația sa cu viitorul rege Ferdinand, cu care se și logodise în secret, avea să fie întreruptă prin intervenția drastică a Consiliului de Miniștri, care a reamintit principelui că niciun membru al Familiei Regale nu se poate căsători decât cu o „egală" de origine străină. 
 
Se autoexilează la Paris, publică versuri în limba franceză și primește de două ori premiul Academiei Franceze. Elena Văcărescu, ultima reprezentantă a dinastiei poetice a Văcăreștilor, este cea dintâi femeie din România care a fost primită în Academia Română. 
 
Moare la Paris, pe 17 februarie 1947 și este înhumată în cripta familie Văcăreștilor din cimitirul Bellu. Ea a lăsat moștenire Academiei Române, prin testament, majoritatea averii Văcăreștilor.
 
Povestea celei mai vechi înregistrări din Fonoteca Radioului
 
În 1911 se înființa la Paris un Muzeu al Cuvântului. Personalități de seamă ale culturii europene au fost invitate în sala nr. 5 a Sorbonei pentru a-și înregistra vocea. La 20 mai 1913 Elena Văcărescu a imprimat pe disc următoarele vorbe:
„Vechea și stră­lucita familie boierească Văcărescu, din care cu mândrie mă trag, a dat țării trei poeți: Alecu, Ienăchiță și Iancu Văcărescu. De Ienăchiță Văcărescu voi spune mult cunoscutul lui «Testament»:
 
«Urmașilor mei Văcărești
Las vouă moștenire
Creșterea limbei românești
Ș-a patriei cinstire.»”
 
În continuare, poeta a recitat primele strofe din „Primăvara amorului”, scrisă de bunicul ei, Iancu Văcărescu, iar în final o poezie de-a sa, „Fluierașul”. Pe un al doilea disc a recitat o altă creație proprie intitulată „Le dernier désir” (Ultima dorință).
 
Cele două discuri au fost descoperite în 1980 de către publicista Maria Moscu, iar custodele arhivei fonografice din Paris, Marie France Calas, a făcut posibilă transpunerea lor pe bandă de magnetofon. Înregistrările au fost difuzate pentru prima dată în ediția din 12 iulie 1980 a emisiunii „Fonoteca de Aur”, care i-a avut ca invitați pe Maria Moscu și Marie France Calas.
 
Camil Petrescu despre Elena Văcărescu:
 
"N-a fost niciodată despărțită de țara în limba căreia n-a scris (...). O româncă din cel mai adevărat sânge românesc, care își afirmă cu orgoliu și originea și sufletul românesc (...) O asemenea personalitate onorează două literaturi"
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău