”Unirea se face prin biserică și ea este deja începută. Suntem frați și nu ne poate despărți granița de pe Prut” (Revista presei)

  • 03 Mai 09:36
”Unirea se face prin biserică și ea este deja începută. Suntem frați și nu ne poate despărți granița de pe Prut” (Revista presei)

”De ce găgăuzii nu se integrează în societatea moldovenească” se întreabă analistul politic Anatol Țăranu, în editorialul său pentru agenția de presă  IPN. Potrivit comentatorului ”ultimele evoluții politice de la Comrat nu lasă dubii privind miza Moscovei pe factorul găgăuz cu scopul compromiterii aspirațiilor de integrare europeană a Republicii Moldova. Moscova indubitabil pariază pe asmuțirea separatismului economic și politic găgăuz în speranța că el va servi drept pretext pentru întârzierea sau chiar blocarea proceselor de aderare, având în vedere criteriile stricte ale UE privind stabilitatea politică și integritatea teritorială a statelor candidate”.

Autorul explică cum se poate rezolva problema dezbinării societății în Rep. Moldova:

”Erzațul cultural și lingvistic moldovenesc, deosebit de cel firesc românesc, nu poate să fie atrăgător pentru minorități și să prezinte o valoare pe care merită să ți-o asumi. De aici și concluzia despre perpetuarea stării de dezbinare a societății moldovenești până la momentul omogenizării identitare a majorității etnice prin asumarea plenară a conștiinței naționale românești, unica capabilă să elibereze mentalul colectiv în Republica Moldova de moștenirea sufocantă a trecutului colonial și să garanteze respectul cuvenit din partea minorităților pentru majoritatea etnică a românilor moldoveni în propria țară” concluzionează Anatol Țăranu în editorialul semnat pentru Agenția IPN.

„Aici este important să punem niște accente”. Cum a aruncat cu acuzații și falsuri, în cadrul unei emisiuni, fosta bașcană Irina Vlah, fiind susținută de moderatoare. ”  Este titlul unui articol din Ziarul de Gardă evidențiază derapajul în cadrul unei emisiuni televizate a celor două participante.

Invitată luni, 29 aprilie, la postul de televiziune TVC21, la emisiunea „Important”, moderată de jurnalista Margarita Răducan, Vlah a declarat că unii cetățeni „asociază războiul cu președinta” Maia Sandu, care „poate face ca în R. Moldova să fie război”.

Declarațiile fostei guvernatoare au fost aprobate de mai multe ori de moderatoarea emisiunii, care a sugerat la rândul ei că securitatea R. Moldova ar fi în pericol din cauza șefei statului, precizează jurnaliștii de la Ziarul de Gardă.

În 2023, CA a aplicat canalului TVC21 amenzi în valoare totală de 88 de mii și mai multe avertizări publice, multe dintre ele pe articolul 13 din Codului serviciilor media audiovizuale, privind asigurarea informării corecte, amintește Ziarul de Gardă.

Săptămânalul a relatat totodată anterior despre cum, deși în ultimii ani și-a schimbat retorica în una pro-europeană, ex-bașcana autonomiei găgăuze rămâne fidelă traseului Chișinău – Moscova, fără a ezita să pozeze cu portretul lui Putin pe fundal. 

Chiar dacă, potrivit unor informații în posesia cărora a intrat Ziarul de Gardă, în ultimele 12 luni, Irina Vlah a fost la Moscova de mai multe ori, ultima dată – chiar la începutul acestui an, înainte de a lansa mai multe inițiative politice, ex-bașcana a refuzat să vorbească despre aceste călătorii, spunându-ne că… nu-și amintește. Politiciana, activă în mediul on-line, „a uitat” să anunțe despre aceste vizite și pe conturile sale de pe rețelele de socializare”  se menționeze în articolul de pe Ziarul de gardă.

Unirea se face prin biserică și ea este deja începută. Suntem frați și nu ne poate despărți granița de pe Prut” este titlul unui articol de pe deschide.md care face trimitere la declarațiile preotul Constantin Olariu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei.

Potrivit preotului, credința ortodoxă este unul dintre pilonii de bază ai identității românești din care cauză, mitropolitul Petru i-a îndemnat pe cetățenii R. Moldova să se declare români la recensământul organizat în această perioadă. 

Părintele Constantin Olariu consideră că ajutorul oferit de România pe toate palierele la nivel statal, precum și de românii de peste Prut pentru cei din Basarabia la nivel personal și comunitar, reprezintă un argument în plus că suntem același neam și că sângele apă nu se face.

”Să nu ne deprindem, să nu uităm... ”este titlul editorialului semnat de analistul Nicolae Negru în Ziarul Național.

Deși e Săptămâna Patimilor la creștini, printre care se numără și Putin, și Patriarhul Kiril, Rusia nu a încetat până acum să lovească zilnic cu rachete balistice Odesa, Harkovul și alte orașe ucrainene, distrugând clădiri, omorând oameni civili, copii, bucurându-i pe putiniștii noștri care prind la curaj. (Creștini ortodocși și ei, nu-i auzi să protesteze sau măcar să deplângă victimele.) susține autorul.

V-ați putut imagina că cititorii lui Tolstoi, Gogol, Cehov, iubitori de balet și patinaj artistic lansează rachete balistice, aruncă bombe de 3000 de kg, suflă gaze toxice împotriva ucrainenilor cititori ai acelorași scriitori?

Aceasta durează deja de doi ani, două luni și 9 zile. Consiliul de Securitate al ONU nu e capabil de nimic, căci Rusia are drept de veto, iar Adunarea Generală a ONU nu poate adopta decât niște recomandări de care poți să nu ții cont. Și de cele mai multe ori nu se ține cont.

După Macron, și alți lideri europeni nu exclud că își vor trimite trupele în ajutorul ucrainenilor. Căci dacă îi vor permite lui Putin să câștige, toată construcția Europei unite se va prăbuși, toate eforturile ei pașnice de aproape optzeci de ani se vor duce pe apa sâmbetei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău