Preotul Andrei Bucliș: „Nu rușii ne-au încreștinat. Când au venit, în 1812, noi aveam aici credință ortodoxă, eram organizați ca Biserică. Aderarea la Mitropolia Basarabiei este o refacere a dreptății istorice și canonice”
-
03 Mai 08:47
„Sindromul genetic al poporul slav s-a exteriorizat. În această perioadă, când suntem foarte dezvoltați cu atâtea tehnici, eu nu înțeleg de ce Biserica Rusă s-a implicat în războiul din Ucraina”, a spus Viorel Cojocaru preot ai Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Chișinău, Mitropolia Basarabiei.
Acesta a menționat că nu e prima dată când Biserica Rusă se implică într-un război.
„Am fost martori, în 1992, când s-au sfințit tancurile și rachetele cu care același popor rus a ucis pe basarabeni în războiul de la Nistru. Acolo au murit oameni care și-au apărat propria țară. Practic, dacă poporul european s-a solidarizat cu poporul ucrainean, noi am fost singuri în 1992”, a spus Viorel Cojocaru la TVR MOLDOVA.
Fața bisericească a mai precizat că au existat și preoți din Parohia Rusă care au spus că nu este în regulă ce se întâmplă.
„Cumva au condiționat ca Biserica Rusă să se desolidarizeze de actualul regim de la Moscova. Și știm ce s=a întâmplat cu părinte diacon Kuraev, care a spus că nu e bine ce se întâmplă cu aceste acțiuni necreștine”, a afirmat Viorel Cojocaru.
Preotul Andrei Bucliș a afirmat în cadrul emisiunii că Bisericii canonice dintre Prut și Nistru i-au fost călcate în picioarele toate drepturile începând cu 1812 de către cei veniți de la Răsărit.
„Cei care aderă la Mitropolia Basarabiei nu fac o revenire, pentru că ei au fost hitoronisiți în partea cealaltă. Dar se revine din punct de vedere al dreptății canonice bisericești, morale și istorice. Nu rușii ne-au încreștinat pe noi. Când au venit în 1812, după pacea de la București, noi aveam aici credință ortodoxă, eram organizați ca Biserică, sub Mitropolia de la Iași și atunci s-au călcat toate normele canonice. Faptul că astăzi se aderă la Mitropolia Basarabiei este o refacere a dreptății istorice și canonice. Încurajăm pe toți cei care gândesc din punct de vedere creștin ortodox și canonic, cu spirit național și creștinesc de răspundere, să facă acest lucru cu toată încrederea”, a spus preotul Andrei Bucliș.