Ministrul de Externe britanic, David Cameron: Ucrainenii „au dreptul de a lovi în interiorul Rusiei”

  • 03 Mai 08:28
Ministrul de Externe britanic, David Cameron: Ucrainenii „au dreptul de a lovi în interiorul Rusiei”

Ministrul britanic de Externe David Cameron a vizitat joi Kievul și a anunțat intenția Regatului Unit de a-și reuni partenerii luna viitoare pentru a strânge fonduri cu scopul de a răspunde nevoilor militare ale Ucrainei, au anunțat serviciile sale, transmite Agerpres.

El a spus că ucrainenii „au dreptul de a lovi în interiorul Rusiei”, potrivit Sky News, și este primul înalt oficial dintr-o țară din Vest care se pronunță fără echivoc în această chestiune, scrie G4Media.

Armele furnizate de Marea Britanie Ucrainei pot fi folosite pentru a lovi în interiorul Rusiei, a declarat David Cameron, în timp ce ministrul britanic de externe a promis 3 miliarde de lire sterline pe an „atât timp cât va fi necesar” pentru a ajuta Kievul. 

Cameron a declarat: „Nu am avut nici un fel de probleme: „Ucraina are dreptul de a lovi în interiorul Rusiei, deoarece Rusia lovește în interiorul Ucrainei… Puteți înțelege de ce Ucraina simte nevoia de a se apăra”. Ministrul de externe a anunțat că donația de echipamente militare din partea Marii Britanii va include bombe ghidate cu precizie, rachete de apărare aeriană și echipamente pentru 100 de echipe mobile de apărare aeriană pentru a doborî dronele și rachetele rusești.

De asemenea, Marea Britanie s-a angajat să își dubleze producția internă de muniții prin investiții suplimentare de 10 miliarde de lire sterline în următorii 10 ani. „Tocmai am golit tot ce am putut în ceea ce privește oferirea de echipamente”, a declarat Cameron. „O parte din echipamente ajung de fapt în Ucraina astăzi, în timp ce mă aflu aici”.

Vizita lui David Cameron a avut loc la o săptămână după ce premierul britanic Rishi Sunak a anunțat un ajutor suplimentar de 500 de milioane de lire sterline (584 de milioane de euro) pentru a ajunge la trei miliarde de lire pe an (3,5 miliarde de euro), precum și furnizarea de noi muniții.

Acestea includ bombe ghidate cu precizie, rachete de apărare aeriană și echipamente pentru 100 de echipe mobile de apărare aeriană pentru a permite Ucrainei să doboare drone și rachete rusești, potrivit diplomației britanice.

La Kiev, David Cameron s-a întâlnit printre alții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul Denis Șmîhal și omologul său Dmitro Kuleba, potrivit Ministerului britanic de Externe.

El a anunțat în special intenția Regatului Unit de a reuni partenerii săi internaționali luna viitoare pentru a strânge mai multe contribuții la Fondul Internațional pentru Ucraina (IFU, administrat de Regatul Unit) pentru a răspunde nevoilor Kievului în materie de armament în fața invaziei ruse.

De la crearea sa în 2022, fondul, care reunește Regatul Unit, Norvegia, Țările de Jos, Danemarca, Suedia și Lituania, cu contribuții din Islanda, Australia și Noua Zeelandă, a strâns până acum 900 de milioane de lire sterline în angajamente.

„Ucraina se apără cu înverșunare împotriva invaziei ilegale a Rusiei, transformând în ani un război despre care Putin credea că va dura câteva zile”, a declarat David Cameron, potrivit unui comunicat.

„Dar acest război este provocarea generației noastre, iar Ucraina nu poate face față singură”, a adăugat el, subliniind necesitatea de a face în așa fel încât țara să dispună de ceea ce „are nevoie pentru a câștiga”.

„Prin finanțarea noastră militară multianuală, furnizarea de arme și sprijinul vital pentru protejarea și repararea infrastructurii energetice a Ucrainei, Regatul Unit este alături de Ucraina” și va face acest lucru „atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat el.

În plus, șeful diplomației britanice a anunțat începerea negocierilor cu Ucraina pentru un vast parteneriat de o sută de ani privind cooperarea în comerț, securitate, dar și subiecte precum știință, cultură sau educație, menționat de premierul britanic Rishi Sunak în cursul unei vizite surpriză la Kiev în ianuarie.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău