Harry Brauner (1908 - 1988)

  • 29 Noiembrie 2013 11:15
Harry Brauner (1908 - 1988)

S-a născut într-o familie cu mulți copii. Tatăl său era cherestegiu și practica spiritismul. A fost fratele celebrului pictor suprarealist Victor Brauner.

Harry Brauner a fost de mic  pasionat de căntecele populare. La Conservatorul bucureștean l-a avut profesor pe Constantin Brailoiu. În 1927, Constantin Brăiloiu l-a numit pe Harry Brauner secretarul Arhivei de folclor de pe lângă Societatea Compozitorilor. Dimitrie Gusti, descoperindu-i pasiunea față de folclorul muzical, l-a inclus în 1929 pe Brauner  în echipa de cercetare sociologică monografică în satul Drăguș, compusă din Mircea Vulcănescu, Paul Sterian, Petru Comarnescu, Margareta Sterian, Tudor Vianu, Traian Herseni, Emanoil Bucuța și Lena Constante, cu care avea să se căsătorească peste ani. În cadrul acestei echipe multidisciplinare, Harry Brauner și Brăiloiu se ocupau de muzică. Timp de zece ani Harry Brauner a reușit să înregistreze circa 5000 de melodii, cu un fonograf, pe cilindri de ceară.

 
Din 1944 si până în 1949, Brauner a fost consilier muzical la Societatea Română de Radiodifuziune, unde s-a îngrijit de conservarea arhivei de folclor, al cărei director a devenit ulterior. În 1948 a înființat "Institutul de Folclor" și, prin intervenții la Lucrețiu Pătrășcanu, a obținut clădirea în care să poată funcționa  institutul. În 1949, a fost numit șef al catedrei de folclor la Conservatorul din București. Harry Brauner a fost întemeietorul Orchestrei de muzică populară „Barbu Lăutaru” (1949).
 
Din cauza prieteniei cu Lucrețiu Pătrășcanu, atât Harry Brauner cât și Lena Constante au fost arestați și implicați fără vină în procesul intentat  ministrului de justiție comunist. Amândoi au fost eliberați din închisoare după doisprezece ani și au mai făcut doi de domiciliu obligatoriu. În 1968, după rejudecarea procesului lui Părășcanu, au fost reabilitați atât Harry Brauner cât și Lena Constante .
 
Astăzi, "Ascultă Vocea" folcloristului Harry Brauner.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău