Leonid Dimov (1926 - 1987)
-
27 Noiembrie 2013 10:41
S-a născut la Ismail, în Basarabia, a terminat liceul Sf Sava din București, în 1944, și a urmat cursurile mai multor facultăți - filologie, biologie, drept, teologie, matematică - nereușind s-o ducă la bun sfârșit pe niciuna.
În 1959, Leonid Dimov îl cunoaște pe scriitorul Dumitru Țepeneag, împreună cu care va teoretiza onirismul estetic. Din grupul oniric vor face parte Emil Brumaru, Sorin Titel, Virgil Mazilescu, Daniel Turcea, Vintilă Ivănceanu. În 1971, după Tezele din iulie, sub presiunea cenzurii, grupul avea să se destrame, unii dintre membri, cum ar fi Dumitru Țepeneag sau Vintilă Ivănceanu, plecând în exil, iar ceilalți mulțumindu-se să scrie fară a avea ambiția de a fi în prim-planul vieții literare de la noi.
În Fonoteca de Aur a Radioului nu s-au păstrat decât 7 poezii scrise și citite de Leonid Dimov și nu există nicio înregistrare cu vocea lui Virgil Mazilescu. Anii 70, 80 nu au fost deloc prielnici "oniricilor", cu atât mai puțin difuzării poeziei lor pe postul național de radio. Și cum atât Dimov cât și Mazilescu s-au stins din viață înainte de 1989, versurile lor nu au putut fi înregistrate după 90 decât în lectura actorilor.
La editura Casa Radio a apărut în urmă cu doi ani un audiobook cu cele 7 poeme rostite la radio de Leonid Dimov. "Un privilegiu: acela de a-l asculta citindu-și versurile pe Leonid Dimov, extraordinarul „oniric”, unul dintre cei mai mari poeți pe care i-a avut vreodată literatura româna" scria în prefața volumului criticul literar Ion Bogdan Lefter.
La "Ascultă Vocea" de azi, "Vis cu bufon" de Leonid Dimov.