Donald Trump prelungește acordul nuclear cu Iran, dar le dă europenilor un ultimatum pentru consolidarea sa

  • 13 Ianuarie 2018 16:47
Donald Trump prelungește acordul nuclear cu Iran, dar le dă europenilor un ultimatum pentru consolidarea sa

Președintele Donald Trump a anunțat păstrarea SUA în cadrul acordului nuclear cu Iran, dar lansează un ultimatul europenilor pentru modificarea termenilor acordului în sensul înăspririii acestuia, notează Politico Europe.

Liderul american a avut de respectat un termen limită pentru a decide dacă va reimpune sancțiuni economice Iranului ca parte a acordului nuclear din 2015 negociat cu Teheranul de către administrația Obama si alte cinci state: Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania. Acesta a confirmat suspendarea sanțiunilor economice, dar a avertizat că este “ultima suspendare pe care o va semna”, precizează CaleaEuropeana.ro

“În absența unui astfel de acord” cu europenii, Statele Unite vor impune din nou sancțiunile legate de programul nuclear iranian, a avertizat el, ceea ce ar însemna anularea imediată a pactului încheiat în urmă cu doi ani și jumătate la Viena. “Dacă, în orice moment, consider că un asemenea acord nu ne este accesibil, mă voi retrage din acordul” din 2015 “imediat”, a amenințat el.

Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie, SUA și Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul își ia responsabilitatea să limiteze activitățile atomice în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale. Președintele SUA, Donald Trump, și Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău