Dan Dungaciu: Rusia se retrage din Siria și vine la Kiev și Chișinău

  • 21 Martie 2016 12:54
Dan Dungaciu: Rusia se retrage din Siria și vine la Kiev și Chișinău

Revista presei din 21 martie 2016

Rusia se retrage din Siria și vine la Kiev și Chișinău, susține analistul politic de la București Dan Dungaciu într-un editorial în Adevărul. Dacă în cazul Ucrainei e suficient un amestec de criză economică insolubilă și separatism pentru a anula pe termen mediu șansele de integrare euroatlantică ale Kievului, în Republica Moldova lucrurile nu stau așa: o R. Moldova aflată în criză socio-economică profundă nu îndepărtează neapărat frontiera euroatlantică, așa cum se petrece în Ucraina, ci o solicită!    

Cum poți să obții garanții în R. Moldova, mai mult decât „linia Nistrului” (Transnistria), veritabila linie roșie a diplomației ruse? Se întreabă Dan Dungaciu. Printr-un singur mod, subliniază autorul - : „federalizarea” Republicii Moldova, deci transnistrizarea ei, respectiv aducerea în câmpul constituțional/electoral al republicii a circa 10% de voturi proruse – voturile transnistrene - și conferirea unui statut special regiunii separatiste prin care acestea (împreună cu Găgăuzia) va controla de iure și de facto politica externă și de securitate a Chișinăului.

Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate de la București Iulian Chifu se referă și el la același subiect în Ziarul Național.  „Marele Târg” de cedare a Ucrainei sau Război la fruntariile Europei, este titlul articolului. Alternativa la un „Mare Târg”, cum și-l doresc rușii, este confruntarea în Estul Ucrainei. După momentul iunie 2016, când UE va decide ridicarea sau nu a sancțiunilor, după summitul NATO de la Varșovia, din iulie, și până la alegerile generale din Duma de Stat, din septembrie, Rusia se poate considera încurajată să își afirme interesele vitale reluând ofensiva în Donbas sau deschizând un nou front în regiunea Odessa, sau declanșând o acțiune într- o cu totul altă țară membră a spațiului post-sovietic - Kazahstanul putând fi un spațiu unde lecția pentru toți ceilalți membri din CSI să poată fi predată convingător.

Rusia și războiul hibrid împotriva românilor, titrează Timpul. Vulnerabilitatea autorităților, vizibilă, după scandalul „miliardului”, dar și campania electorală prezidențială, care urmează, vor activa toate forțele Rusiei în R. Moldova, susține publicația.  Doar o R. Moldova, independentă economic și energetic de Moscova, va putea obține un minim respect de la Kremlin pentru a negocia o resetare a relațiilor, conchide Timpul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău