Dan Caranfil: Desființarea miturilor
-
07 Octombrie 2013 10:36
Moldova și-a asumat calea europeană. Pompoase cuvinte pentru un popor mioritic.
Prin integrare europeană, guvernarea promite venituri mai mari pentru fiecare dintre noi, infrastructură mai bună sau educație calitativă. Politicienii promit, așa au făcut dintotdeauna, dar ce fac cetățenii? Unde e mulțimea? Poporul rămâne condus de miturile cu care a crescut. Doar că, în această construcție europeană miturile cu care trăim ne joacă tot mai des festa.
De la europeni trebuie să învățăm desființarea acestor mituri. Germanii și-au făcut un cult din muncă, organizare și punctualitate, iar nordicii ne dau lecții de solidaritate și corectitudine.
Mă întreb unde se manifestă puterea noastră de muncă ? Când dublăm toate sărbătorile posibile și imposibile sau când funcționarii de stat nu mișcă un pai fără o motivație în plus? Nemții au pierdut două războaie mondiale, dar sunt locomotiva Europei. În vremuri de criză, că așa spunem despre noi, că suntem mereu în criză, trebuie să muncești mai mult.
Să facem un efort de imaginație și să zicem că apare o politică de stat cu săptămâna de lucru cu două ore mai mult. Cine vine cu așa idei ar fi linșat doar pentru verbalizarea. Știu că sunt destui care muncesc mult însă aceștia sunt într-o minoritate incredibilă. Vă garantez majoritatea s-ar revolta și ar fi absolut împotriva ideii: de la mic la mare. Avem exemplul cel mai recent vacanțele școlare. Copiii noștri cred sincer că Ministrul Educației trebuie demis pentru că-i trimite cu două zile mai mult la școală. Au făcut deja grupuri pe rețelele de socializare și au semnat petiții online pentru demisie. Cultura muncii este primul lucru pe care trebuie să-l învățăm. Dacă învățăm să muncim eficient cu atât mai bine. Paradoxal, concetățenii noștri au câte două posturi de lucru atunci când merg peste hotare.
Zicem despre noi că suntem corecți și onești. Inevitabil mă gândesc la câte bugete subterane se învârt în economia noastră, mă gândesc la salariile în plic, la plata impozitelor de către cei care fac business sau la incorectitudinea comercianților din piață. Dacă suntem atât de onești de unde atâta corupției ? Și cum se face că avem corupție fără corupți ? Are rost să dezbatem dacă la început a fost oul sau găina ? Ambii participanți sunt la fel de vinovați.
Regele Soare, Ludovic al XIVeste persiflat pentru expresia "Statul sunt eu".Dacă trecem peste grandomania secolului respectiv și ajungem în zilele noastre s-ar putea să fie foarte actual dar în sens pozitiv. Statul suntem noi. Această înțelegere a lucrurilor îi face pe cei din nordul continentului european să construiască state prospere și bunăstare pentru cetățeni. Bunurile publice apar din banii noștri, din impozitele noastre. Mă refer la școli, la băncile din parc sau la curățenia pe străzi. Or ceea ce vedem zi de zi pe stradă îmi dă impresia că statul ne-ar fi inamic. Nimic mai fals deoarece totul este construit (indirect cei drept=) dar e construit din banii noștri iată de ce și atitudinea noastră ar trebuie să fie similară cu cea de proprietate.
Avem multe de învățat de la europeni dar trebuie să începem cu desființarea propriilor mituri.