Coronavirus: OMS deschide calea spre utilizarea extinsă a măștilor

  • 04 Aprilie 2020 10:15
Coronavirus: OMS deschide calea spre utilizarea extinsă a măștilor

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat vineri că măștile chirurgicale trebuie să fie rezervate personalului medical, dar a deschis calea spre utilizarea extinsă a măștilor, chiar artizanale, de către marele public cu scopul de a limita propagarea noului coronavirus, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Un înalt responsabil OMS a declarat presei că transmiterea pe cale aeriană a virusului ar putea să fi afectat peste un milion de persoane în lume și ucis 50.000 de persoane de la înregistrarea primelor cazuri în decembrie în China.

Dar principalul vector de transmisie îl constituie persoanele bolnave care tușesc, strănută, își suflă nasul și contaminează suprafețe și alte persoane.

"Trebuie să rezervăm măștile medicale și chirurgicale persoanelor din prima linie. Dar ideea de a utiliza măști care protejează căile respiratorii și gura pentru a împiedica tusea sau răsuflarea să răspândească boala în mediul înconjurător și spre alții nu este o idee rea în sine", a spus medicul Mike Ryan, expert OMS în situații de urgență, în cursul unei conferințe de presă.

În SUA, Anthony Fauci, medic și director al Institutului național pentru bolile alergice și infecțioase, responsabil de coordonarea luptei împotriva COVID-19, a declarat vineri că americanii ar trebui să-și acopere gura și nasul în timpul ieșirii lor în public, dar că ei trebuie să rămână în izolare cât mai mult posibil.

În Franța, Jerome Salomon, director general în Ministerul Sănătății, a apreciat la rândul său că "noțiunea de acces general la o mască în publicul larg sau alternativ poate fi încurajată", subliniind totuși că aceste măști nu înlocuiesc "gesturile bariere" care sunt spălarea frecventă a mâinilor și distanțarea socială.

O poziție împărtășită de Mike Ryan de la OMS, care a recunoscut existența unei dezbateri "foarte importante și sănătoase" asupra generalizării purtării măștilor.

"Aceasta poate avea loc în circumstanțe în care utilizarea măștilor - fie că sunt făcute acasă sau fabricate din pânză la scara unei comunități - poate participa la răspunsul global și complet față de această maladie", a spus el.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău