Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului Republicii Moldova cu Uniunea Europeană

  • 14 Mai 09:00
Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului Republicii Moldova cu Uniunea Europeană

Ieri, 13 mai, Consiliul a aprobat suspendarea pentru încă un an a taxelor de import și a cotelor la exporturile din Ucraina și Republica Moldova în UE.

Potrivit Consiliului European, produsele care vor fi exportate din Republica Moldova în Uniunea Europeană fără taxe și limite de cantitate sunt: struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri. Măsurile comerciale ale UE pentru Republica Moldova se vor aplica în perioada 25 iulie 2024-24 iulie 2025.

Acestea iau forma unei suspendări temporare a tuturor taxelor vamale și contingentelor restante în temeiul titlului V din Acordul de asociere. Măsurile „consolidează protecția produselor agricole sensibile, prin consolidarea mecanismului de salvgardare deja inclus în regulamentul actual”.

Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Astfel, producătorii moldoveni vor exporta pe piața europeană struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri, fără taxe și restricții cantitative. Măsurile de liberalizare a comerțului vor intra în vigoare începând cu data de 25 iulie 2024. Uniunea Europeană reprezintă principalul partener comercial al Republicii Moldova și sursa primară de investiții directe în economia moldovenească, transmite Radio Chișinău.

Pe lângă beneficiile economice directe, liberalizarea temporară a comerțului cu Uniunea Europeană a avut și un impact pozitiv asupra agricultorilor care au reușit anul trecut să economisească  aproximativ 6 milioane de euro și au înregistrat afaceri în valoare de peste 85 de milioane de euro, în creștere cu 129% față de anul precedent, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

În urma liberalizării temporare a comerțului, în perioada 2021-2023, exporturile fructelor din Rep. Moldova către Uniunea Europeană s-au dublat în cazul strugurilor, ajungând la peste 32 de mii de tone, au crescut de la o mie la peste 13 mii de tone în cazul merelor proaspete. Cireșele au înregistrat, de asemenea, o creștere substanțială, trecând de la 74 de tone la 2,9 mii de tone. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în cazul prunelor, de la 25 de mii de tone la peste 60 de mii de tone, Rep. Moldova fiind în prezent cel mai mare exportator de prune pe piața Uniunii Europene, devansând Spania, Africa de Sud, Olanda sau Italia, potrivit datelor Eurostat. 

În prezent Uniunea Europeană reprezintă nu doar principalul partener comercial al Republicii Moldova, ci și sursa primară de investiții directe în economia moldovenească, spune experta Marina Soloviova, într-o analiză economică a Expert Grup.

 ”Actualmente, circa două treimi din exporturile de bunuri din Moldova se îndreaptă spre țările Uniunii Europene – 65% în anul 2023. Impulsionarea exportului a contribuit la reducerea deficitului comercial al Republicii Moldova cu UE (de la 14% din PIB în 2013 până la 9% în 2023).

Exporturile au continuat să crească chiar. Anul trecut au crescut cu 4% ajungând la 2,6 miliarde de dolari în timp ce exportul Moldovei în alte țări a scăzut cu 22%. . În prezent ponderea produselor agroalimentare reprezintă circa 45 %.

Începând cu anul 2020 Uniunea Europeană a devenit principală piața de desfacere pentru băuturile alcoolice ale Rep. Moldova, absorbind circa 38% din exportul de vin dintre care circa 80 la sută îmbuteliat. Nu este în vrac cum se exporta anterior.

Una din principalele vulnerabilități ale comerțului exterior al Republicii Moldova – dependența excesivă de un număr redus de piețe – nu a fost depășită nici în 2023 și continuă să influențeze evoluția exportului moldovenesc de bunuri”, susține experta Marina Soloviova.

Dacă înainte de anul 2006 exportul Rep. Moldova era excesiv de concentrat pe Federația Rusă cu ponderi ce depășeau 30%, în prezent rolul de principală piață de desfacere îi revine României, spre care în anul 2023 au fost direcționate 35% din exportul de bunuri.

Pe parcursul anului 2023, partenerii de dezvoltare europeni au oferit Republicii Moldova un suport financiar substanțial sub formă de împrumuturi și granturi pentru proiecte de eficiență energetică, renovarea obiectelor sociale și de infrastructură din satele și orașele Moldovei, dar și pentru atenuarea impactului negativ economic și social pe care l-a suferit Moldova ca urmare a crizei regionale de securitate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,63
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
18
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Arhivă Radio Chișinău