SONDAJ | România, printre statele cele mai favorabile apartenenție la UE și NATO. Care sunt țările UE cu cei mai mulți eurosceptici

  • 28 Mai 19:20
SONDAJ | România, printre statele cele mai favorabile apartenenție la UE și NATO. Care sunt țările UE cu cei mai mulți eurosceptici

Un sondaj Ipsos realizat în țările UE la comanda think-tankului liberal francez Fundația pentru Inovare Politică arată că Bulgaria are cea mai mare pondere de cetățeni care își doresc ieșirea din Uniunea Europeană, în timp ce România se află în primele cinci state comunitare din perspectiva atitudinii favorabile față de Uniune. De asemenea, românii sunt printre europenii care se tem în foarte mare măsură de un nou război mondial și își doresc constituirea unei armate europene.

Bulgaria, țara cu cei mai mulți susținători ai unui Exit

Ponderea alegătorilor care își doresc ca țara lor să iasă din Uniunea Europeană este cea mai mare în Bulgaria - 22%, urmată de Cehia - 20%, Austria - 19% și Franța - 18%. La polul opus, cei mai puțini eurosceptici are Portugalia - 3% și Lituania - 5%, Letonia - 6%, Spania și România, fiecare cu 7%. Ponderea la nivel european a celor care își doresc un exit este de numai 13%.

„În 2024, ideea europeană, principiile care stau la baza ei, instituțiile care emană din ea beneficiază de o susținere puternică a majorității europenilor. Atunci se pune întrebarea care este sensul votului populist. Se pare că majoritatea liderilor populiști, precum și a adversarilor lor nu au o bună comprehensiune a realității politice pentru că sunt blocați în aceeași neînțelegere asupra interpretării votului populist, confundând adesea expresia unui protest sau a unei revendicări cu adeziunea la promisiunea rupturii”, susțin experții Fundației pentru Inovare Politică.

Astfel, nici măcar votanții partidelor de extremă dreapta sau ai dreptei radicale nu sunt susținători ai ieșirii țărilor lor din UE. Astfel, votanții grupului Identitate și Democrație (ID) au o atitudine favorabilă UE în proporție de 66%, iar cei ai Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (CRE) sunt pro-UE în proporție de 80%.

Nici ideea renunțării la euro și revenirea la moneda națională nu este foarte populară printre cei 360 de milioane de alegători din Uniune, atitudinea favorabilă față de moneda unică în țările din zona euro fiind de 92%.

România este pe locul 5 în ce privește atitudinea favorabilă față de apartenența țării la NATO

România este pe locul 5 în ce privește atitudinea favborabilă față de apartenența la NATO, cu 79%, peste media de 65% a UE. Țara noastră este depășită doar de Estonia - 88%, Lituania - 83%, Polonia - 82% și Danemarca - 80%. Și la acest capitol Bulgaria are ponderea cea mai mică, alături de Slovenia, ambele cu 47%.

Totodată, ideea constituirii unei armate europene, complementară celei națională, beneficiază de o largă susținere în țara noastră, de 82%, procentaj mai mare fiind înregistat doar în Lituania - 83%. Cei mai rezervați față de această idee sunt austriecii și slovacii, unde ideea unei armate europene are susținere de numai 47%.

Sondajul Ipsos a fost realizat în cele 27 de țări membre UE și în Marea Britanie între 22 martie și 26 aprilie, pe un eșantion reprezentativ de 23.788 de persoane, rezultatele fiind ponderate în funcție de populația fiecărei țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
21,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:78 %
Vint:6,69 m/s
Sun
19
Mon
22
Tue
23
Wed
25
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău