Europarlamentarul Traian Băsescu: Republica Moldova nu trebuie să rateze ocazia de integrare europeană

  • 28 Mai 20:00
Europarlamentarul Traian Băsescu: Republica Moldova nu trebuie să rateze ocazia de integrare europeană

Cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să rateze ocazia de integrare europeană. Or, a fost o conjunctură bună din punct de vedere al invitării premature în Uniunea Europeană și Moldova nu are dreptul să rateze această șansă, care nu este doar pentru actualele generații, dar și pentru nepoții nepoților acestor generații. Și dacă, Doamne ferește, se schimbă vremurile și se produce o relaxare în ideea de aderare la UE, există soluție – să fie votată în parlamentele de la Chișinău și România unirea cu România. Declarațiile aparțin fostului președinte al României, deputat în Parlamentul European, Traian Băsescu, și au fost făcute în cadrul undei dezbateri referitoare la parcursul european al Republicii Moldova, găzduită de către Academia de Studii Economice din Moldova, transmite IPN.

Traian Băsescu consideră că este un moment extrem de important și pentru țările Uniunii Europene. Pe 9 iunie au loc alegeri în Parlamentul European. Dar este un moment important și pentru Republica Moldova, care se pregătește pentru un referendum în luna octombrie.

„Un referendum care să definească până la urmă voința poporului cu privire la opțiunea Uniunea Europeană sau opțiunea Est. Nu aș spune neapărat Rusia, dar în Est orice ai face, tot în Rusia dai. Iar ce se vede legat de Rusia, vedem în estul Ucrainei, blocuri dărâmate, oameni rămași fără case, familii destrămate și îndurerate”, afirmă fostul președinte al României.

Europarlamentarul spune că el, ca om care a văzut și ce înseamnă Estul  și ce înseamnă Uniunea Europeană, are un sfat – intrarea cât mai rapidă în UE. „Vă dau un exemplu minor, până acum România a primit de la UE 132 de miliarde de euro pentru dezvoltare ei și are la dispoziție pentru următorii patru ani încă 80 de miliarde de euro – să-și facă autostrăzi, să-și modernizeze căile ferate, instituții, să îmbunătățească situația de mediu. Am vrut să vă dau aceste elemente, poate nu foarte importante, dar mi s-au părut mie sugestive. Odată intrați în UE, aveți tutela, umbrela Tratatului de la Lisabona, Tratatul UE. Articolul 2 garantează drepturile – dreptul la demnitate, libertate, stat de drept, dreptul la ați expune punctul de vedere, la sănătate, la educație”, a exemplificat Traian Băsescu.

În opinia, sa o altă soluție ca Republica Moldova să devină parte a familiei europene este unirea cu România. „Dacă, Doamne ferește, se schimbă vremurile și se produce o relaxare în ideea de a aderare la UE, aveți soluție – votați în Parlament unirea cu România. Asta înseamnă intrarea în Uniunea Europeană într-o noapte, fără prea multe eforturi legate de negocieri. Dar să nu fim naivi, Republica Moldova are trupe rusești și separatism pe propriul teritoriu. Atunci oamenii politici, dacă vor fi puși în situația să aleagă și vor fi – ori la procedura unirii cu România, ori la procedura aderării, oamenii politici din Moldova vor trebui să decidă desprinderea Transnistriei de Republica Moldova, pentru că nu este posibilă importarea în interiorul UE a unor conflicte înghețate. Tratatul Uniunii Europene respinge acest lucru”, explică europarlamentarul.

Potrivit lui, este o realitate și aderarea are un cost, și costul se numește Transnistria. „Sigur, nu vreau să intru în speculații – ce se poate face, ce se poate negocia, dar am vrut să vă prezint lucrurile la maximă simplitate, în rest fiecare poate să complice situația prin diverse scenarii. Dar orice scenariu s-ar face, se ajunge la aceeași concluzie – abandonarea Transnistriei, dacă puciștii de la Tiraspol nu vor înțelege că sunt parte a Republicii Moldova și între timp le vine mintea la cap. S-ar putea întâmpla asta, pentru că deja în Transnistria sunt destui care au cerut care au cerut cetățenie român. Marea realitate este că UE a fost soluția păcii, iar acest lucru este extrem de important pentru Republica Moldova, având în vedere pentru ce se întâmplă în Ucraina. Și nu neapărat pentru azi sau mâine, dar pentru viitor. Rusia este o incertitudine pentru Moldova. Și oamenii politici și cetățenii Republicii Moldova trebuie să aibă în vedere acest risc și această incertitudine atunci când vor participa la referendum să opteze legat de direcția în care să meargă Republica Moldova”, susține Traian Băsescu.

Acesta a mai spus că, în momentul în care este semnat tratatul de aderare la UE, acea țară cedează destul de multe lucruri care țin de suveranitate. „Le dai dreptul să-ți controleze finanțele, să-ți aplice sancțiuni, dacă nu respecți regulile, le dai voie să-ți controleze mediul și să-ți aplice sancțiuni dacă nu se respectă mediul etc. Și uite așa, practic o bună parte din atribuțiunile statului suveran sunt transferate Uniunii Europene, care nu numai că te controlează, dar îți face și legile. Și pe urmă, Parlamentul național ia directiva adoptată de Bruxelles și să o transpună în legislația națională”, a mai spus fostul președinte român.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,04
Cer acoperit de nori
Umiditate:84 %
Vint:0,51 m/s
Fri
2
Sat
7
Sun
8
Mon
9
Tue
5
Arhivă Radio Chișinău