Parlamentul Elveției a adoptat o lege numită „Expulzați spionii ruși”

  • 28 Mai 20:20
Parlamentul Elveției a adoptat o lege numită „Expulzați spionii ruși”

Parlamentul Elveției a adoptat o lege care vizează înăsprirea măsurilor privind expulzarea spionilor de pe teritoriul țării, proiectul de lege numind explicit spionajul rusesc în chiar titlul său, relatează agenția Reuters.

Camera superioară a legislativului elvețian a votat luni noaptea cu 32 de voturi „pentru” și 9 „împotrivă” proiectul de lege numit „expulzați sistematic spionii ruși și alți spioni străini”. Președintele elvețian Viola Amherd a venit în parlament pentru a susține proiectul, scrie Hotnews.ro.

„Statele străine ar trebui să simtă că Elveția reacționează față de încălcările securității sale și că se apără”, a subliniat Amherd în discursul pe care l-a susținut în parlament cu doar două săptămâni înainte ca Țara Cantoanelor să găzduiască cel mai mare summit de pace pentru Ucraina organizat de la începerea invaziei rusești cu mai bine de doi ani în urmă.

Amherd a declarat de asemenea că guvernul elvețian vrea să expulzeze cu consecvență agenții de informații străini ale căror activități periclitează securitatea Elveției sau rolul ei ca stat gazdă al summitului. Președintele a subliniat însă că proiectul de lege nu este unul care să constrângă guvernul să facă expulzări automate și că deciziile în acest sens vor fi luate în urma unor analize atente.

Elveția, descrisă drept un „magnet” pentru spionii ruși

Franziska Roth, o legiutoare de centru-stânga din partea social-democraților elvețieni și unul dintre inițiatorii proiectului de lege, a declarat că neutra Elveție este un „magnet” pentru spioni din cauza numeroaselor sedii ale organizațiilor internaționale pe care țara le găzduiește.

Ea a declarat de asemenea că rapoartele serviciilor de informații arată că acest lucru este cu atât mai adevărat în cazul agențiilor de informații ale Rusiei. Elveția cere Rusiei de ani de zile, înainte de declanșarea războiului din Ucraina, să înceteze activitățile de spionaj de pe teritoriul său.

Argumentând că Elveția trebuie să arate „toleranță zero” față de spionaj, Roth a mai spus că proiectul de lege va întări mecanismele pentru controlarea și expulzarea spionilor.

Întrucât proiectul a fost adoptat deja de camera inferioară a parlamentului în luna decembrie, el a devenit acum lege.

Elveția urmează să găzduiască pe 15-16 iunie summitul de pace pentru Ucraina la Lucerna, un oraș din centrul țării cu o populație de aproximativ 82.000 de locuitori. Rusia nu a fost invitată, guvernul elvețian justificând acest lucru prin faptul că Moscova a declarat în mod repetat că nu este interesată să ia parte la discuții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău