Chișinăul găzduiește în premieră forumul CEFTA Week 2015

  • 24 Noiembrie 2015 17:39
Chișinăul găzduiește în premieră forumul CEFTA Week 2015

Esența politicilor promovate de statele membre CEFTA constă în stimularea creșterii durabile și a progresului pe calea integrării în Uniunea Europeană.

Declarația a fost făcută de vicepremierul și ministrul economiei în exercițiu Stephan Christophe Bride în deschiderea Forumului CEFTA Week 2015. Acesta se desfășoară între 24-25 noiembrie în premieră la Chișinău și este organizat de Republica Moldova, care deține în acest an președinția CEFTA.

La eveniment participă circa 100 de experți, oameni de afaceri, reprezentanți ai autorităților din țările membre CEFTA.

În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte ce țin de beneficiile CEFTA, realizările țărilor membre privind liberalizarea totală a comerțului între statele membre. În anul curent, de exemplu, a fost înregistrată liberalizarea regimului de vize cu țările-membre CEFTA Albania, Bosnia Herțegovina și Macedonia.

În ce privește relațiile comerciale ale Moldovei cu statele CEFTA, viceministrul economiei Octavian Calmîc a spus că, deși în prima jumătate a anului s-a înregistrat o creștere de 9,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut, există multe posibilități nevalorificate.

„Pentru agenții economici din Moldova CEFTA servește, în primul rând, drept platformă de pregătire pentru comerțul cu UE. De asemenea țările CEFTA conlucrează pentru atragerea investițiilor în regiune, ce ar asigura dezvoltarea economică durabilă”, a menționat într-un interviu viceministrul Calmîc.

„Acum este un moment oportun pentru ca statele central-europene să colaboreze, cu scopul de a promova investițiile și de de a facilita comerțul regional”, a menționat Ambasadorul SUA James D Pettit, prezent la eveniment.

În cadrul CEFTA WEEK 2015, mâine va avea loc Forumul Camerelor de Comerț și Industrie din statele CEFTA, ședința Comitetului CEFTA pentru Facilitarea Comerțului și ședința Comitetului Mixt al Miniștrilor economiei CEFTA.

CEFTA a fost fondată în 1992 între Polonia, Ungaria și Cehoslovacia de atunci, în condițiile dispariției sistemului CAER, în ideea facilitării schimburilor comerciale și cooperării economice interregionale. Actualmente din CEFTA fac parte Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău