Scholz și Macron vor avea o întâlnire secretă joi seară, înainte de vizita lui Xi Jinping. Ce planuri au cei doi lideri

  • 02 Mai 19:56
Scholz și Macron vor avea o întâlnire secretă joi seară, înainte de vizita lui Xi Jinping. Ce planuri au cei doi lideri

Cancelarul german, Olaf Scholz, se va întâlni joi seară, la Paris, cu președintele francez, Emmanuel Macron, în cadrul unui dineu la care vor discuta despre politica Uniunii Europene și a Chinei, relatează POLITICO, citat de Digi24.

Potrivit sursei, întâlnirea neoficială și confidențială a celor doi lideri cu greutate din UE, care are loc cu doar câteva zile înainte de o vizită a președintelui chinez, Xi Jinping, în Europa, este descrisă ca fiind un eveniment semi-privat: Scholz și soția sa, Britta Ernst, se află într-o scurtă vacanță în capitala franceză, unde se vor întâlni cu Macron și soția sa, Brigitte, într-un restaurant francez.

Nu va participa niciun consilier, potrivit a trei persoane care au cunoștință despre dineu. Scholz și Macron s-au confruntat în mod repetat în ultimii ani, cel mai recent în februarie, când președintele francez a deschis ușa unei eventuale trimiteri de trupe terestre în Ucraina, lucru pe care cancelarul l-a respins ferm.

Joi, în interviuri acordate presei internaționale, Macron și-a reconfirmat poziția. Un subiect-cheie al discuției va fi vizita lui Xi Jinping, care sosește duminică în Franța pentru trei zile, înainte de a se îndrepta spre Serbia și Ungaria.

Cina va fi o șansă pentru Scholz de a-l informa pe Macron despre întâlnirea sa cu Xi de luna trecută de la Beijing. De asemenea, Scholz și Macron nu sunt de acord cu privire la potențiala impunere de taxe UE pentru vehiculele electrice chinezești subvenționate. Potrivit lui Noah Barkin, de la German Marshall Fund, care a relatat primul despre dineu, Macron va încerca să îl convingă pe cancelar să i se alăture la întâlnirea cu Xi de săptămâna viitoare, alături de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un alt subiect probabil al dineului va fi politica UE, în special apărarea și finanțarea acesteia. Macron face presiuni puternice pentru așa-numitele obligațiuni de apărare, care ar implica emiterea în comun la nivel european de datorii pentru a finanța investițiile militare. Până în prezent, Scholz a respins această idee.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău