CHIȘINĂU 581 | De plâng chitarele? Orașul lui Efim Crimerman, basarabeanul bruiat de KGB (AUDIO)
-
14 Ianuarie 2018 14:10
Mai multe cântece dedicate Chișinăului au fost scrise, în anii 60, 70 de Efim Crimerman, un nume cunoscut publicului larg mai ales pentru colaborările lui cu formația Noroc – „De ce plâng chitarele”, „Cântă un artist” – sunt șlagăre de succes pe versurile lui Efim Crimerman.
Istoricul Sergiu Mustață a lansat la sfârșitul anului două volume despre destinul acestui poet și jurnalist radio „Basarabeanul bruiat de KGB. La microfonul Europei Libere – Grigore Singurel, 1981-1990“.
Sergiu Musteață, doctor în istorie: L-am întrebat pe Efim Crimerman, când l-am întâlnit în 2014, la Aachen: de ce, totuși, plâng chitarele? Dânsul a răspuns că în perioada sovietică și chitarele plângeau. Dar în text a spus că „știu doar felinarele”, deoarece oamenii discutau pe ascuns despre realitățile din acea perioadă. Dânsul a recunoscut că aceste versuri au un dublu sens și a încercat să spună și el nemulțumirea față de regim, dar a făcut-o ambalat. Multe din textele sale erau criticate, de aceea a semnat unele cântece și cu pseudonimul Efim Ciuntu.