CEDO dă dreptate Kievului într-un dosar în care persoane din Donețk reclamă că nu mai primesc bani de la bugetul Ucrainei

  • 13 Februarie 2018 17:09
CEDO dă dreptate Kievului într-un dosar în care persoane din Donețk reclamă că nu mai primesc bani de la bugetul Ucrainei

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis una dintre primele decizii cu privire la încălcarea drepturilor cetățenilor în urma conflictului din Donbas - scrie marți ziarul online Evropeiska Pravda.

Potrivit publicației, Curtea de la Strasbourg a unit într-un dosar șapte plângeri similare depuse de cetățeni ucraineni cu reședința în Donețk, iar în decizie se menționează că Ucraina nu este responsabilă pentru probleme legate de aplicarea legii în unele teritorii din regiunile separatiste Donețk și Luhansk.

"Ukrainska Pravda" precizează că Ucraina a fost dată în judecată de șapte pensionari și beneficiari de asistență socială, născuți în perioada 1926-1960, care au încetat să primească bani de la bugetul ucrainean începând cu anul 2014, după ocuparea Donbasului.

Trei dintre aceste persoane au apelat la guvernul ucrainean în 2015, solicitând reluarea plăților sociale, în timp ce celelalte persoane nu au făcut un astfel de demers.

Niciunul dintre acești cetățeni din estul Ucrainei nu a recmalat în instanțele ucrainene decizia Guvernului de la Kiev de a sista prestațiile sociale, invocând faptul că în Donețk nu funcționează sistemul de justiție ucrainean, în contextul în care, din cauza agresiunii rusești, toate instanțele ucrainene au fost evacuate de pe teritoriul separatist aflat sub controlul rebelilor pro-ruși.

Astfel, cei câțiva locuitori ai orașului Donețk au reclamat Ucraina la CEDO. În opinia lor, Ucraina le-a limitat posibilitatea a solicita în instanță recuperarea prestațiilor sociale.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, însă, a respins toate aceste plângeri, acceptând argumentele Kievului în acest dosar, notează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău