Cazul Skripal | Letonia anunță ca va expulza cel puțin un diplomat rus, în semn de solidaritate cu Marea Britanie

  • 24 Martie 2018 07:49
Cazul Skripal | Letonia anunță ca va expulza cel puțin un diplomat rus, în semn de solidaritate cu Marea Britanie

Letonia a anunțat că intenționează să expulzeze ”unul sau mai mulți” diplomați ai Ambasadei Rusiei la Riga implicați în activități de spionaj, ca formă de solidaritate cu Marea Britanie și ca urmare a otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia pe data de 4 martie în localitatea Salisbury, aflată în sud-vestul Regatului Unit, a precizat vineri Ministerul de Externe al statului baltic, potrivit AFP, citat de Agerpres.

”Unul sau mai mulți ruși implicați în activități de spionaj, pe perioada cât s-au aflat în Letonia cu pașapoarte diplomatice, vor fi expulzați din țara noastră. Numărul lor exact este discutat în prezent cu partenerii noștri europeni și va fi anunțat luni”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomației de la Riga, Gints Jegermanis.

Letonia devine astfle primul stat, după Marea Britanie, care recurge la astfel de măsuri, în contextul în care mai multe țări membre UE au transmis vineri de la Bruxelles unde a avut loc summitul Consiliului European că ar putea adopta măsuri similare, ca formă de solidaritate cu Londra, printre acestea numărându-se Polonia, dar și statele baltice.

”În semn de solidaritate cu Marea Britanie și cu alte țări din UE, Letonia discută în prezent cu ele pentru a vedea cum să se coordoneze pentru un răspuns corespunzător la activitățile Risiei în contextul atacului chimic asupra lui Serghei Skripal la Salisbury”, a spus Jegermanis.

El nu a putut preciza câte țări s-ar putea alătura acestei acțiuni de solidaritate cu Londra.

Uniunea Europeană a anunțat vineri că își va rechema ambasadorul acreditat la Moscova pentru ”consultări” în urma atacului cu un agent neurotoxic asupra fostului spion rus Serghei Skripal.

Kremlinul a reacționat prompt, acuzând Londra, prin vocea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, că aceasta își îndeamnă aliații ”la o confruntare” cu Rusia. Autoritățile britanice ”încearcă în mod febril să-și forțeze aliații să ia măsuri ce vizează confruntarea”, a declarat Lavrov, citat de la Hanoi de agenția de presă RIA Novosti.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk a precizat că liderii UE sunt de părere că este “foarte posibil” ca Rusia să se afle în spatele otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal.

În concluziile șefilor de stat sau de guvern în privința atacului cu agent neurotoxic din Marea Britanie liderii europeni ”condamnă, în termeni cât mai puternici, atacul recent din Salisbury”.

Marea Britanie a decis la 14 martie expulzarea a 23 de diplomați ruși în contextul crizei generate de atacul neurotoxic, atribuit Rusiei, care l-a vizat pe un fost agent rus și pe fiica acestuia în orășelul britanic Salisbury, a anunțat miercuri premierul Theresa May.

Drept replică, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a recurs la legea talionului, anunțând că Moscova va expulza din țară mai mulți diplomați britanici ca răspuns la acțiunile similare ale Londrei.

Sursa: CaleaEuropeana.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,2 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău