Procesul de transpunere a legislației R.Moldova din domeniul energetic, discutat la Bruxelles

  • 23 Mai 13:55
Procesul de transpunere a legislației R.Moldova din domeniul energetic, discutat la Bruxelles

Progresele Republicii Moldova în procesul de implementare a acquis-ului comunitar în domeniul energetic, dar și prioritățile politicilor Uniunii Europene, sunt discutate joi, 23 mai 2024, la Bruxelles, în cadrul unei sesiuni de screening explicativ, desfășurat în format hybrid. Delegația țării noastre la Belgia este reprezentată de șeful Biroului pentru Integrare Europeană, Ghenadie Marian, secretara de Stat a ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, precum și experți locali. De asemenea, discuțiilor s-au alăturat, în format online, de la Chișinău, membrii grupului de lucru responsabili de transpunerea completă a legislației UE, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Secretarul general al Ministerului Energiei, Andrei Grițco, a declarat în deschiderea evenimentului din partea grupului de lucru aflat la Chișinău că 24 din cele 26 de acțiuni cuprinse în Capitolul 15/Energie al Planului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană urmează a fi transpuse de Ministerul Energiei. În același timp, oficialul a subliniat că Moldova a început transpunerea legislației europene încă în anul 2010, odată cu aderarea la Tratatul Comunității Energetice.

În cadrul discuțiilor, a fost făcută o retrospectivă a parcursului țării noastre în procesul de consolidare a domeniului energetic, în concordanță cu normele și politicile europene: instituirea Ministerului Energiei, cu misiunea de elaborare a politicilor în domeniul energiei, inclusiv securitatea energetică și promovarea surselor de energie regenerabilă și înființarea Centrului Național pentru Energie Durabilă, entitate ce joacă un rol crucial în dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică și promovare a surselor de energie regenerabilă, inclusiv în sectorul rezidențial.

De asemenea, a fost prezentat stadiul actual al legislației în domeniul energiei al Republicii Moldova, care, în mare parte se bazează pe acquis-ul UE și a fost dezvoltat în procesul de implementare a Acordului de Asociere UE-Moldova și a Tratatului de instituire a Comunității Energetice în care Moldova este membru semnatar din 2010. Astfel, a fost deja transpus și este în proces de implementare cel de-al treilea pachet energetic, fiind realizate certificarea Operatorului Sistemului de Transport a energiei electrice și certificarea provizorie a Operatorului Sistemului de Transport al gazelor naturale.

Cât privește Pachetul Energie curată pentru toți europenii, în 2023 au fost transpuse  Directivele privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, privind eficiența energetică și  performanța energetică a clădirilor, precum  și Regulamentul de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și Regulamentul privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice, care stabilește cadrul legal pentru elaborarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă.

Sesiunea de screening explicativ este organizată cu scopul prezentării aquis-ului UE aferent Capitolului 15/Energie, înțelegerii priorităților și politicilor Uniunii Europene în domeniul energiei în vederea alinierii ulterioare a politicilor naționale. Reuniunea de screening explicativ va fi urmată de screening-ul bilateral, când Republica Moldova va veni cu informații detaliate privind nivelul curent de aliniere a cadrului normativ și instituțional național la acquis-ul comunitar, precum și planurile ulterioare de transpunere a întregului acquis UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:4,12 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
20
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău