Presa din România: Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken ar putea vizita Republica Moldova săptămâna viitoare

  • 23 Mai 12:08
Presa din România: Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken ar putea vizita Republica Moldova săptămâna viitoare

Oficialii de la Chișinău și din SUA discută în aceste zile despre o posibilă vizită în Republica Moldova a Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Aceasta ar fi a doua vizită a șefului diplomației americane la Chișinău după cea din martie 2022.

Perfectarea vizitei depinde de evoluția din cele două mari dosare ale momentului – invazia rusă în Ucraina și războiul dintre Israel și organizația teroristă Hamas, scrie G4Media.

Republica Moldova a devenit un punct fierbinte pe harta Europei odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Rusia încearcă prin intermediul unor actori politici să dărâme regimul pro-occidental de la Chișinău.

Republica Moldova va organiza în octombrie alegeri prezidențiale și un referendum în care cetățenii se vor pronunța asupra aderării la Uniunea Europeană.

Cu doi ani în urmă, Antony Blinken lăuda ajutorul dat de Republica Moldova refugiaților ucraineni de război.

”Republica Moldova merită gratitudinea comunității internaționale pentru primirea și siguranța care a oferit-o refugiaților. Statele Unite vor face tot ce este posibil pentru a ajuta Republica Moldova (…) Noi sprijinim aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Dorim să sprijinim Republica Moldova în consolidarea securității energetice. O facem atât prin sprijin financiar pentru dezvoltarea surselor alternative, aducem și experți tehnici. Vom conlucra foarte strâns cu autoritățile de la Chișinău pentru a obține o independență energetică”, a spus în martie 2022 șeful diplomației americane aflat în vizită la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:4,63 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
21
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău