Situația presei din Rep.Moldova, discutată astăzi la Forumul de Politici Media. Dorin Recean: Este esențial să combatem dezinformarea și propaganda rusă

  • 23 Mai 13:19
Situația presei din Rep.Moldova, discutată astăzi la Forumul de Politici Media. Dorin Recean: Este esențial să combatem dezinformarea și propaganda rusă

Situația presei din Rep. Moldova este discutată astăzi la Chișinău în cadrul Forumului de Politici Media. Adresându-se participanților printr-un mesaj video, premierul Dorin Recean a declarat că „este esențială combaterea dezinformării și propagandei ruse care subminează pacea și stabilitatea în țara noastră”. Prezent la eveniment, Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a accentuat rolul unei mass-medii libere și independente în dezvoltarea democratică a Rep. Moldova și a subliniat, în acest sens, că este important ca postul public de televiziune și Consiliul Audiovizualului să-și păstreze independența și autonomia, informează Radio Chișinău.

O presă liberă, independentă și responsabilă este crucială pentru proiectul de țară – „Construim Moldova europeană acasă”, a transmis printr-un mesaj video premierul Dorin Recean.

 „Este esențial să combatem dezinformarea și propaganda rusă care subminează pacea și stabilitatea în țara noastră. Scopul nostru e să dezvoltăm pluralismul mediatic, să sprijinim proiectele culturale, educaționale și de alfabetizare media, să fortificăm independența editorială și economică a mass-media”, a declarat Dorin Recean.

Prezent la eveniment, Ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a accentuat rolul unei mass-medii libere și independente în dezvoltarea democratică a țării, în special în parcursul european. Diplomatul s-a referit și la suspendarea licențelor mai multor posturi de televiziune din Rep. Moldova, din ultima perioadă.

„Deși înțelegem că suspendarea licențelor posturilor TV reprezintă un pas necesar, este esențial ca aceste acțiuni să fie realizate prin practici de reglementare transparentă și corectă. Trebuie să fie respectate procedurile legale pentru a asigura legitimitatea acestor măsuri (...). Vreau să subliniez importanța ca postul public de televiziune și Consiliul Audiovizualului să-și păstreze independența și autonomia”, afirmă diplomatul european.

Președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a subliniat că legile ce vizează domeniul mass-media au nevoie de mai multă precizie. Șefa autorității de reglementare a domeniului audiovizualului a atras atenția asupra spațiului online care, deocamdată, nu este reglementat, iar la nivel de țară nu există o decizie cu privire la entitatea care va fi responsabilă de acest sector.

„Iată aici cred că suntem într-o întârziere, pentru că, după cum am observat din practica noastră, conținuturile ilegale, problematice, și cele care aduc dezordine informațională s-au montat de mult timp în online. Online-ul este folosit și pentru micro targetarea politică a grupurilor vulnerabile și toate aceste lucruri se intensifică în spațiul nostru, nu în ultimul rând și în legătură cu procese electorale care vor avea loc la finele acestui an și în anul următor. Eu mi-aș dori cât mai repede să știu cu care autoritate și pe ce dimensiune să pot coopera”, a spus Liliana Vițu.

Forumul de Politici Media este un eveniment anual care adună toate părțile interesate, precum și experți naționali și internaționali, pentru a discuta și identifica soluții pentru problemele legate de mass-media din Republica Moldova.

Evenimentul din acest an este organizat de Freedom House în parteneriat cu Internews, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Moldova, USAID, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate și Fundației Soros Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:4,12 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
20
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău