Brexit: Boris Johnson vrea vize accelerate pentru "cele mai bune creiere"

  • 09 August 2019 13:53
Brexit: Boris Johnson vrea vize accelerate pentru

Noul premier britanic Boris Johnson a anunțat joi un proiect de acordare accelerată a vizelor pentru a atrage "cele mai bune creiere" și a permite Marii Britanii "să continue să fie o superputere științifică" după Brexit, relatează AFP, citat de AGERPRES.

Programat pentru 31 octombrie, Brexitul îi îngrijorează pe cercetătorii care lucrează în Marea Britanie, care își pun întrebări în privința continuării lucrărilor finanțate de Uniunea Europeană.

Potrivit proiectului dezvăluit de Johnson, și pe care dorește să-l lanseze încă din acest an, mai multe piste vor fi studiate pentru a facilita acordarea de vize "celor mai buni oameni de știință din lume".

Dispozitivul ar putea să prevadă și criterii care să asigure aproape automat o viză sau să anuleze plafonul pentru acordarea de vize pentru "talentele excepționale" (2.000 de locuri în prezent), au anunțat serviciile sale într-un comunicat.

"Vreau ca Marea Britanie să continue să fie o superputere științifică mondială și, în contextul în care părăsim UE, vom susține știința și cercetarea și vom veghea ca, departe de a pierde, comunitatea științifică să aibă șansa de a dezvolta și de a exporta inovarea noastră în lume", a afirmat Boris Johnson, citat în acest comunicat.

Anunțul prim-ministrului "este poate un pas în direcția cea bună, dar adevărul dur este că Brexitul este o veste teribilă pentru știința britanică", a reacționat John Krebs, cercetător în zoologie la universitatea Oxford, într-un comunicat.

"Știm că oamenii de știință din UE au plecat deja, că tinerii talentați au decis să nu vină aici și că oamenii de știință britanici au fost excluși din proiecte europene din cauza Brexitului", a subliniat el.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău