APE: Soluționarea diferendului transnistrean este în impas

  • 30 Aprilie 2015 14:26
APE: Soluționarea diferendului transnistrean este în impas

Soluționarea diferendului transnistrean este în continuare în impas, iar politica pașilor mici, lansată de autoritățile de la Chișinău în 2011 a eșuat, constată un raport privind reglementarea transnistreană, elaborat de Asociația pentru Politică Externă.

Potrivit raportului nici perspectivele   reglementării transnistrene nu sunt tocmai optimiste, mai ales că formatul 5+2 și-a demonstrat ineficiența, iar șansele privind reluarea negocierilor sunt ipotetice.

În opinia directorului executiv al APE, Victor Chirilă, relansarea reglementării transnistrene va putea fi efectuată doar dacă vor exista anumite cedări din partea ambelor părți și se va ajunge la un compromis privind statutul politic special al regiunii in componența Republicii Moldova.

„Considerăm că reglementarea transnistreană a ajuns în impas. Practic obiectivul major al politicii pașilor mici nu a fost atins, și mă refer la lansarea discuțiilor privind statutul special al regiunii transnistrene. Deocamdată șansele ca discuțiile să fie reluate sunt ipotetice”, a declarat Victor Chirilă.

În același timp, expertul susține că Republica Moldova nu este deloc pregătită pentru a reintegra regiunea transnistreană, iar lansarea unor negocieri asupra statutului juridic special al regiunii este incertă și chiar riscantă, mai ales că nici administrația de la Tiraspol, dar nici autoritățile constituționale de la Chișinău, nu manifestă interes real pentru astfel de negocieri.

Mai mult, Victor Chirilă consideră ca ar fi necesară elaborarea unei politici coerente de reintegrare pe termen mediu dar și desfășurarea unei campanii naționale de informare despre viziunea de soluționare a conflictului, în situația în care doar 1% din populația de pe malul drept consideră că reglementarea transnistreană ar trebui să fie prioritară pentru autorități.

„Autoritățile de pe ambele maluri trebuie să convină asupra unei viziuni unitare de reintegrare a țării pe termen mediu și lung, să elaboreze o campanie națională de informare sistematică a societății despre viziunea Republicii Moldova de soluționare a conflictului și politica de reintegrare a regiunii transnistrene”, a declarat Victor Chirilă.

Raportul „Reglementarea Transnistreană în Impas”, a fost elaborat cu susținerea Guvernul Suediei prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:1,54 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău