Agenții economici solicită simplificarea procedurii de aducere a forței de muncă din afara țării

  • 04 Februarie 2020 13:38
Agenții economici solicită simplificarea procedurii de aducere a forței de muncă din afara țării

Patronii acuză deficit de forță de muncă în Republica Moldova și solicită simplificarea procedurii de aducere a muncitorilor din afara țării.

Problema insuficienței forței de muncă a fost discutată la o ședință convocată de premierul Ion Chicu, transmite IPN.

În opinia participanților la ședință, deficitul va deveni acut în sezonul desfășurării lucrărilor de construcție a drumurilor, unde va fi solicitat un volum mare de resurse umane. Insuficiența forței de muncă poate compromite realizarea programului de acțiuni, precizează un comunicat de presă remis de Guvern.

Olga Poalelungi, șeful Biroului Migrație și Azil, a informat că legislația națională referitoare la imigrarea străinilor în scop de muncă a fost actualizată. A fost simplificat regimul de obținere a vizelor, s-a renunțat la necesitatea invitației pentru cetățenii mai multor țări. În prezent, lista statelor cetățenii cărora au nevoie de viză de intrare în Republica Moldova este redusă la 58 de țări.

Examinarea dosarelor durează 30-40 de zile, comparativ cu 90 de zile cât era anterior. Există însă o constrângere în contractul de muncă, care impune mărimea salariului minim obligatoriu pentru străinul ce intenționează să fie angajat  să fie egal cu salariul mediu pe economie.

Prim-ministrul a solicitat să fie întreprinse măsuri de simplificare a procedurilor și reducere a termenilor de procesare a dosarelor, atenționând responsabilii despre necesitatea de a păstra siguranța pieței interne a forței de muncă. Totodată, a solicitat sa fie realizat un eveniment public în cadrul căruia vor fi prezentate companiilor interesate scenariile de imigrare în scop de muncă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău