Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava a fost ratificat de Parlament

  • 26 Aprilie 12:18
Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava a fost ratificat de Parlament

Parlamentul a ratificat, în ședința de astăzi, acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind construcția liniei electrice aeriene de 400 kV ce va interconecta localitățile Bălți și Suceava. După Isaccea-Vulcănești – Chișinău, Bălți – Suceava este a doua linie care va uni rețelele din R.Moldova cu cele din România, implict din Uniunea Europeană.

Secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, a declarat că, potrivit condițiilor negociate, împrumutul oferit de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va fi acordat Rep. Moldova într-o singură tranșă ce urmează a fi rambursat până în 2041. Banii vor fi utilizați pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți - Suceava.

„Acordul de împrumut prevede contractarea unui credit de 30,8 milioane de euro, ceea ce constituie 40 % din valoarea totală a proiectului. Încă 30,8 milioane de euro vor fi alocate de Banca Europeană de Investiții. De asemenea, încă o componentă este alocată de Uniunea Europeană, sub formă de grant nerambursabil, ceea ce reprezintă 20% din costul proiectului”, a declarat Constantin Borosan.

„În primul rând, creșterea securității energetice și securitatea aprovizionării consumatorului cu energie. Doi – creșterea capacității de integrare a surselor regenerabile în sistemul energetic național. Trei – creșterea capacității de schimburi comerciale export, import de energie electrică cu România, cu UE, ceea ce reprezintă beneficii pentru mediul de afaceri și consumatori”, a precizat Constantin Borosan.

Construcția Liniei Aeriene Electrice de 400 kV Bălți-Suceava este parte din Strategia energetică a Chișinăului care prevede, inclusiv, consolidarea rolului Republicii Moldova de culoar de tranzit al curentului electric, prin construcția unor noi linii de interconexiune cu sistemul european ENTSO-E.

Costul total al proiectului este de 77 de milioane de euro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:2,06 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău