A fost creat un grup de lucru în vederea reformării Procuraturii Generale

  • 11 Iulie 2013 13:58
A fost creat un grup de lucru în vederea reformării Procuraturii Generale

Un grup de lucru comun al Ministerului Justiției și Procuraturii Generale a fost format în scopul elaborarării proiectelor de lege pentru reformarea procuraturii din Republicii Moldova.

Grupul urmează să prezinte până în toamnă o serie de propuneri privind modul de numire și revocare a Procurorului General și acordarea statutului de magistrat procurorilor. În acest sens, urmează să fie modificată și Constituția Republicii Moldova, au anunțat astăzi, în cadrul unei conefrințe de presă comună, Procurorul General, Corneliu Gurin și ministrul Justiției, Oleg Efrim. 

Scopul principal al reformei este scoaterea Procuraturii de sub influența politică, a declarat Procurorul General, Corneliu Gurin, care, în același timp, a dat asigurări că asupra sa nu se exercită niciun fel de presiuni.

Alte modificări ale legislației prevăd modalitatea de numire și selectare a procurorilor, specializarea acestora, răspunderea disciplinară, precum și demilitarizarea instituției. De asemenea, urmează a fi simplificată modalitatea de tragere la răspundere a procurorilor, a subliniat Corneliu Gurin.

Despre reforma Procuraturii se discută de mult timp, iar crearea unui grup de lucru interinstituțional, care va fi condus de un reprezentant al societății civile, directorul Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, are scopul de a impulsiona acest proces, a menționat Ministrul Justiției, Oleg Efrim.

Grupul de lucru va fi compus din reprezentanți ai celor două instituții, precum și consilieri din partea Uniunii Europene și membri ai societății civile. Pentru reforma Procuraturii, anul viitor, urmează să fie alocate 16 milioane de lei. Procesul integral de reformă ar urma să fie încheiat în 2015.

Fostul Procuror General, Valeriu Zubco, anunțase anterior că urma să fie anulată subordonarea ierarhică a procurorilor. Acest lucru presupune că procurorii nu vor mai fi subordonați superiorilor lor ierarhici și vor avea dreptul să decidă, fără intervenția acestora, soarta dosarelor pe care le gestionează,
Acesta va fi compus din reprezentanți ai celor două instituții, precum și consilieri din partea Uniunii Europene și membri ai societății civile.

Grupul de lucru urmează să prezinte până în septembrie o serie de propuneri privind modul de numire și revocare a procurorului general și acordarea statutului de magistrat procurorilor. În acest sens, urmează să fie modificată și Constituția Republicii Moldova.

Alte măsuri prevăd modalitatea de numire și selectare a procurorilor, specializarea acestora, răspunderea disciplinară, retragerea unor măsuri de imunitate a procurorilor, demilitarizarea sistemului Procuraturii.

Scopul principal al reformei este scoaterea Procuraturii de sub influență politică, a declarat procurorul general, Corneliu Gurin, în cadrul unei conferințe de presă. Procesul de reformă ar urma să fie încheiat în 2015, a subliniat procurorul general. Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a menționat pentru reforma procuraturii, anul viitor, urmează să fie alocate 16 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău