Zi istorică pentru Republica Moldova: fără viză în Uniunea Europeană

  • 28 Aprilie 2014 14:46
Zi istorică pentru Republica Moldova: fără viză în Uniunea Europeană

În anul 2009 Moldova era în afara timpului și în afara geografiei, iar astăzi călătorim fără vize în Uniunea Europeană a declarat, astăzi, premierul Iurie Leancă, la conferința de presă ținută înaintea plecării, într-un zbor simbolic, în Grecia.

Premierul se află în fruntea unui grup de peste o sută de persoane din care mai fac parte președintele Parlamentului, Igor Corman, ministrul Afecerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, precum și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Excelența Sa Pirkka Tapiola.

Ridicarea regimului de vize vorbește despre o mare victorie a noastră, a tuturor, iar cuvântul cheie al acestui moment este demnitate. Acea demnitate care, susținută cu hotărârea și perseverența noastră, ne va ajuta să redevenim de jure ceea ce suntem de facto - membri ai marii familii europene. Ziua de astăzi nu este sfârșitul drumului, este doar „o etapă în revenirea noastră acasă” a mai declarat premierul Iurie Leancă.

La rândul său președintele Parlamentului, Igor Corman  a declarat că moldovenii  au un sentiment de mândrie și de împlinire. „Ceea ce odată era un vis a devenit realitate și sunt sigur că împreună vom realiza și multe alte vise”, a afirmat președintele Parlamentului, care a subliniat.

Cu ocazia conferinței de presă amintite, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Excelența Sa Pirkka Tapiola a arătat că Republica Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic, care beneficiază de regimul liberalizat de vize. Totodată a evidențiat faptul că ridicarea regimului de vize reprezintă rodul eforturilor comune ale Uniunii Europene și Republicii Moldova.

Eurodeputata română, Monica Macovei, președinta Comitetului de cooperare cu Republica Moldova a declarat că prin abolirea sistemului de vize se dărâmă bariere și se deschid drumuri noi în viața oamenilor din Republica Moldova și-a exprimat convingerea că integrarea Republicii Moldova în familia europeană este un drum ireversibil.

Premierul României a transmis un mesaj emoționant și încurajator cu ocazia liberalizării regimului de vize pentru călătorii în Spațiul Schengen. „ Este oveste mult așteptată de fiecare cetățean de peste Prut, de toți cei care cred cu tărie în idealul european, în revenirea Republicii Moldova în comunitatea de valori căreia îi aparține în mod firesc și acolo unde îi este locul - în Uniunea Europeană”, a afirmat Victor Ponta în mesajul transmis tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Decizia de ridicare a regimului de vize a fost anunțată, în premieră, de către președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso cu ocazia vizitei, pe care premierul Victor Ponta a efectuat-o la Bruxelles, împreună cu premierul moldovean, Iurie Leancă, în noiembrie anul trecut. „Sunt bucuros că demersurile noastre au dat roade și, iată, se materializează se mai arată în mesajul premierului român. Decizia de ridicare a vizelor a fost obținută în urma unui proces cuprinzător de reforme legislative și administrative care a implicat întreaga administrație de la Chișinău și a necesitat, pe parcursul ultimilor patru ani, susținerea clasei politice și a societății de peste Prut. Liberalizarea vizelor este atât o binemeritată răsplată a acestui efort comun, al autorităților și cetățenilor deopotrivă, cât și o dovadă a sprijinului de care se bucură, în plan european, procesul integrării europene a Republicii Moldova.

La București, șeful diplomației Române, Excelența Sa Titus Corlățean a declarat că liberalizarea regimului de vize este „un succes care se datorează fiecărui cetățean al Republicii Moldova, societății de peste Prut în ansamblul său, care a înțeles că numai integrarea europeană poate aduce împlinirea așteptărilor de libertate, prosperitate și demnitate. Liberalizarea vizelor este, astfel, o probă concretă, profund simbolică, dar și extrem de convingătoare, a beneficiilor pe care le aduce integrarea europeană.

Bine ați venit în Europa !”, a urat tuturor cetățenilor Republicii Moldova, ministrul român de externe, Excelența Sa, Titus Corlățean.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis, de asemenea, un mesaj cu ocazia intrării în vigoare a deciziei privind introducerea Republicii Moldova printre statele ai căror cetățeni vor putea circula fără viză în spațiul Schengen.

„Vreau să îmi exprim deplina satisfacție pentru faptul că, de astăzi, cetățenii Republicii Moldova vor putea să călătorească liber în Europa, fără vize se arată în mesajul președintelui României, Traian Băsescu. Din păcate, această apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană se petrece pe fundalul violențelor și presiunilor politice făcute de Rusia asupra unor țări independente și suverane, Ucraina și Republica Moldova, ai căror cetățeni și-au exprimat clar opțiunea de a se racorda la spațiul de civilizație politică occidentală. Pe de altă parte, asistăm la apropierea dintre NATO și UE în fața unei primejdii comune, Rusia. Europenii realizează acum importanța vitală a solidarității și a unei acțiuni politice comune, pragmatice, care să pună capăt presiunilor rusești. Firește, dreptul la libera circulație în UE va trebui să fie asumat cu deplină responsabilitate de către fiecare persoană. Un drept nu este un dat, acesta poate fi retras dacă nu sunt îndeplinite și obligațiile, pe care trebuie să le accepte orice cetățean al Europei. Sunt convins că atât liberalizarea circulației în UE pentru cetățenii moldoveni, cât și apropiata semnare a Acordului de asociere și de Liber Schimb va consolida parcursul european al Republicii Moldova. Acest lucru este o prioritate pentru România și vom susține, prin toate mijloacele de care dispunem, integrarea Republicii Moldova în marea familie europeană” se arată în încheierea mesajului președintelui Traian Băsescu dat publicității, astăzi, cu prilejul liberalizării reginmului de vize pentru cetățenii moldoveni.

Reamintim că lansarea oficială a dialogului moldo-comunitar privind liberalizarea regimului de vize a avut loc în cadrul Consiliului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană, care s-a desfășurat la data de 15 iunie 2010 la Luxemburg. La eveniment a participat o delegație a Guvernului Republicii Moldova condusă de, premierul de atunci, Vlad Filat, dar și numeroși oficiali europeni, inclusiv Comisarul european pentru Extindere și Politica Europeană de Vecinătate, Stefan Fule. La data de 24 ianuarie, Cecilia Malmstrom, Comisarul european pentru Justiție și Afaceri Interne, în cadrul vizitei întreprinse la Chișinău, înmânează autorităților Planul de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. Acest Plan a presupus mai multe reforme importante. Republica Moldova a finalizat implementarea Planului în toamna anului trecut. Drumul liberalizării regimului de vize a continuat cu semnarea de către președintele Parlamentului European, Martin Schulz și ministrul adjunct de Externe, grec, Dimitris Kourkoulas amendamentelor la Regulamentul nr. 539/2001, prin care Republica Moldova este transferată pe lista țărilor ai căror cetățeni vor putea circula fără vize în Spațiul Schengen, pentru o perioadă de 90 de zile. La 27 februarie, Parlamentul European aprobă aceste amendamente, iar la 14 martie, Consiliul Uniunii Europene, în formatul miniștrilor pentru Transport aprobă propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetatenii R. Moldova. A urmat publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al UE, la 8 aprilie, iar de asăzi, 28 aprilie, cetățenii moldoveni, posesori ai unui pașaport biometric nu mai au nevoie de vize pentru a călători în Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău