UE ar putea relua finanțarea pentru R. Moldova

  • 26 Septembrie 2016 17:54
UE ar putea relua finanțarea pentru R. Moldova

Uniunea Europeană este gata să reia finanțarea acordată Republicii Moldova doar dacă autoritățile de la Chișinău vor avansa pe calea reformelor și vor semna un Acord de finanțare cu Fondul Monetar Internațional.

O declarație în acest sens a făcut luni, 26 septembrie, la Chișinău Comisarul European pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn. Comisarul a sugerat oficialilor moldoveni să întreprindă eforturi pentru depolitizarea administrației publice, iar banii europeni să fie folosiți pentru cetățenii Republicii Moldova.

Johannes Hahn a subliniat că Bruxelles-ul așteaptă de la Chișinău rezultate ”concrete” în lupta cu corupția, reformarea domeniului Audiovizualului, finalizarea anchetei privind devalizarea sistemului financiar-bancar moldovenesc, dar și instituirea unui mecanism eficient de colaborare cu societatea civilă.

„În prezent este necesar ca atenția autorităților de la Chișinău să fie concentrată pe implementarea reformelor-cheie. UE așteaptă de la Republica Moldova rezultate concrete. Totodată, vrem încă să vedem niște reforme-cheie adoptate și implementate, nu numai cele din domeniile anticorupție, justiției, bancar și media, dar vrem să vedem și rezultate în investigarea fraudei bancare. În acest proces, calitatea este crucială. UE rămâne determinată să susțină R.Moldova, dar susținerea va depinde foarte mult de semnarea Acordului cu FMI, care este crucial. Sperăm ca FMI să ia o decizie favorabilă în privința Republicii Moldova în octombrie”, a declarat Johannes Hahn.

În alt context, Comisarul European și-a exprimat speranța că scrutinul din octombrie va avea loc într-o manieră democratică, deschisă, cu respectarea legislației naționale și internaționale în domeniu. El a venit și cu un mesaj adresat tinerilor, îndemnându-i să participe la alegerile prezidențiale.

„Participați la alegeri, fiecare vot contează. Dacă nu votați, alții votează în locul vostru. Folosiți această oportunitate de a participa la zidirea viitorului țării”, a declarat oficialul european.

La rândul său, premierul Pavel Filip, a declarat că Republica Moldova va depune eforturi în vederea avansării pe calea angajamentelor asumate față de partenerii europeni, asocierea la spațiul comunitar fiind una din prioritățile actualei guvernări.

„Republica Moldova a avansat pe calea reformelor. Dar avem și un plan de măsuri pentru perioada imediat următoare. Mă refer aici și la combaterea corupției, continuarea investigării fraudei bancare, la adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului, și la sectorul financiar-bancar. Un accent aparte va fi pe reforma administrației publice”, a declarat Pavel Filip.

Comisarul Johannes Hahn și premierul Pavel Filip au semnat și un Acord de finanțare în valoare de 15 milioane de euro. Banii sunt destinați pentru reforma administrației publice în Republica Moldova, mecanismul de alocare a acestora urmând a fi stabilit ulterior.

Este a doua vizită a lui Johannes Hahn la Chișinău, în calitate de Comisar, prima având loc pe 6 noiembrie 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău