”Rușii sunt la maximum 5-10 kilometri de granița Harkov. Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene necesare”, spune Zelenski

  • 18 Mai 11:30
”Rușii sunt la maximum 5-10 kilometri de granița Harkov. Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene necesare”, spune Zelenski

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trecut în revistă vineri, pentru agenția France Presse, provocările cu care se confruntă Ucraina: noul asalt al Rusiei, ajutorul occidental, lipsa soldaților pe front, armistițiul olimpic, invitația adresată Chinei pentru a participa la summitul păcii.

Iată principalele puncte ale acestui interviu exclusiv, scrie Agerpres:

Ofensiva rusă împotriva regiunii Harkov

"Și-au lansat operațiunea, poate consta din mai multe valuri. Iar acesta este primul lor val. Dar situația este sub control după acest prim val".

"Sunt la maxim 5-10 kilometri de frontieră, i-am oprit (...) Nu aș spune că este un mare succes (rusesc), dar trebuie să fim cumpătați și să recunoaștem că ei, nu noi, sunt cei care pătrund pe teritoriul nostru. Acesta este avantajul lor".

"Rusia vrea să cucerească orașul Harkov, dar înțelege că este o bătălie dificilă. Ei vor asta, vor să atace".

"Ei înțeleg că avem forțe și că vor lupta mult timp".

"După părerea mea, nu vor muri cu milioanele pentru a cuceri Harkovul".

Lipsa forțelor pentru a ataca Kievul

"Nu au forțele pentru o ofensivă de amploare asupra capitalei, așa cum aveau la începutul invaziei".

Lupta pentru supremația aeriană

"În prezent, avem 25% din ceea ce ne trebuie pentru a apăra Ucraina, vorbesc despre sisteme de apărare aeriană".

"Putem avea trei miliarde de dolari pentru a achiziționa două (sisteme Patriot) pentru regiunea Harkov, astfel încât bombele să nu mai cadă asupra soldaților noștri?"

"120 până la 130 (de avioane de luptă) F-16 sau alte aparate moderne" "În total, avem nevoie de o asemenea flotă de F-16 pentru a atinge paritatea" cu Rusia.

Lipsa soldaților pe front

"Trebuie să refacem rezervele (...) Există un număr important de brigăzi care sunt goale. Trebuie să o facem pentru ca băieții (care sunt pe front) să poată avea rotații normale. Așa se va îmbunătăți moralul".

Fără armistițiu olimpic

"I-am spus: Emmanuel (Macron, președintele Franței), nu credem în asta. Să ne imaginăm pentru o clipă că există un armistițiu. În primul rând, nu avem încredere în (Vladimir) Putin. În al doilea rând, nu își va retrage trupele. În al treilea rând, (...) spune-mi, Emmanuel, i-am zis, cine garantează că Rusia nu va profita de acesta pentru a-și aduce trupele pe teritoriul nostru?"

"Suntem împotriva unui armistițiu care ar face jocul inamicului".

Apel lansat Chinei

Liderii chinezi "trăiesc oarecum cu sentimentul că, dacă Rusia pierde războiul, nu este o pierdere pentru Rusia, este o victorie pentru Statele Unite. Pentru ei, deci nu este nici o victorie pentru Ucraina, nici o pierdere pentru Rusia (...) Este o victorie pentru Occident. Și vor să găsească un echilibru între cele două. Acesta este motivul pentru care aș dori să văd China implicată în summitul asupra păcii", pe 15 și 16 iunie în Elveția.

Occidentului îi este teamă

"Ne aflăm într-o situație absurdă în care Occidentul se teme că Rusia va pierde războiul. Și (în același timp) nu dorește ca Ucraina să îl piardă. Pentru că victoria finală a Ucrainei va duce la înfrângerea Rusiei. Iar victoria finală a Rusiei va duce la înfrângerea Ucrainei".

Interdicția occidentală de a lovi teritoriul Rusiei

"Ei ne pot lovi de pe teritoriul lor, acesta este cel mai mare avantaj pe care îl are Rusia, iar noi nu putem face nimic sistemelor lor (de armament) situate pe teritoriul rus cu armele occidentale. Nu avem dreptul să facem acest lucru".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Sun
26
Mon
27
Arhivă Radio Chișinău