Un nou termen pentru deschiderea Oficiului de legătură NATO la Chișinău

  • 12 Iulie 2017 13:06
Un nou termen pentru deschiderea Oficiului de legătură NATO la Chișinău

Deschiderea oficiului de legătură NATO la Chișinău a fost amânată până în luna septembrie. Anunțul a fost făcut, într-un interviu pentru Europa Liberă, de către directorul Centrului de Informare și Documentare NATO, Elena Mîrzac, transmite INFOTAG.

Ea a amintit că șefa Oficiului, Kristina Baleysite, se află deja la Chișinău, pentru a coordona lucrările de pregătire

„Oficiul nu se inaugurează acum, în iulie, din motive tehnice, pentru că toate aceste construcții inginerești durează mai mult decât a fost planificat”, a spus Elena Mîrzac.

Ea a subliniat că „Oficiul va fi unul civil, care se va ocupa de stabilirea relațiilor între Republica Moldova și NATO, de implementarea unui șir de proiecte de importantă publică, de informarea cetățenilor”.

În acest context, Elena Mîrzac și-a exprimat regretul că „cetățenii Republicii Moldova sunt prost informați despre activitatea NATO, iar politicienii nu știu întotdeauna ce doresc de la cooperarea cu NATO și ce cale să urmeze pentru a o dezvolta”.

Săptămâna trecută, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a avut o întrevedere cu șefa Biroului NATO, Kristina Baleysite. El a declarat că „lansarea activității Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova va facilita cooperarea țării cu NATO și va contribui la implementarea unor noi proiecte cu suportul Alianței”. Reprezentanta NATO a dat asigurări că instituția pe care o reprezintă este deschisă ca să ofere Moldovei suport și expertiză în diferite domenii.

Acordul privind deschiderea Oficiului de Legătură NATO la Chișinău a fost semnat de premierul Pavel Filip și secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, la 29 noiembrie la Bruxelles. Zece zile mai târziu Parlamentul a ratificat Acordul care a fost promulgat de fostul președinte Nicolae Timofti, însă Igor Dodon a declarat în mai multe rânduri că se va opune pe toate căile deschiderii Oficiului NATO la Chișinău.

Oficiul urma să fie deschis în luna martie, după care data a fost amânată pentru lunile iunie-iulie.

Unii analiști de la Chișinău nu exclud că aceste amânări succesive au mai degrabă un subtext politic. În opinia acestora, amânarea ar fi o cedare făcută de guvernare președintelui Igor Dodon, inclusiv în contextul discuțiilor despre modificarea sistemului electoral.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău