UE condamnă actele de violență din Venezuela și promite majorarea ajutorului umanitar

  • 24 Februarie 2019 17:38
UE condamnă actele de violență din Venezuela și promite majorarea ajutorului umanitar

Uniunea Europeană (UE) a condamnat duminică actele de violență și recurgerea la grupări armate de către regimul aflat la putere în Venezuela, pentru a împiedica intrarea de ajutor umanitar pe teritoriul acestei țări, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Refuzul regimului de a recunoaște urgența umanitară duce la o escaladare a tensiunilor", și-a exprimat regretul șefa diplomației europene Federica Mogherini, într-o declarație în numele celor 28 de țări membre ale UE. "Respingem utilizarea de grupări armate neregulate pentru intimidarea civililor și parlamentarilor care s-au mobilizat pentru a distribui ajutoare", a subliniat Mogherini.

SUA și-au făcut publică duminică, prin vocea secretarului de stat Mike Pompeo, intenția de a trece la acțiune pentru a-l susține pe opozantul Juan Guaido.

UE a exclus "de o manieră categorică", în timpul unei reuniuni a miniștrilor săi de externe, care a avut loc luni la Bruxelles, "orice susținere și orice acceptare a unei escaladări militare în Venezuela".

Duminică, UE s-a declarat gata să-și majoreze ajutorul umanitar. UE a angajat peste 60 de milioane de euro în 2018/2019 cu titlu de ajutor umanitar și de ajutor pentru dezvoltare, a precizat Mogherini. "Amintim angajamentul nostru de a-i ajuta pe cei în nevoie atât cât va fi necesar, de a majora acest ajutor și de a lucra la mecanisme de coordonare mai solide și mai inclusive, sub conducerea instituțiilor competente ale ONU, în deplin respect pentru principiile de umanitate, neutralitate, imparțialitate și independență", a spus ea.

Potrivit șefei diplomației europene, "originile actualei crize din Venezuela sunt politice și instituționale, prin urmare soluția poate fi doar politică". "Reiterăm ferm că respingem și condamnăm violența și orice inițiativă susceptibilă să destabilizeze și mai mult regiunea", a insistat Mogherini. "Poporul venezulean deja a suferit mult. Este timpul să-i lăsăm (pe venezueleni) să-și decidă singuri soarta. Reluăm cu forță apelul nostru la restabilirea democrației prin alegeri prezidențiale libere, transparente și credibile", a declarat ea.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău