Transnistrenii sunt ostatici ai Kremlinului (Jurnal de Chișinău)
-
01 Februarie 2013 10:43
Vineri, 1 februarie, la Chișinău urma să sosească președintele României, Traian Băsescu, dar voiajul său a fost amânat din motive medicale serioase. Cu toate acestea, se creează impresia că dialogul moldo-român a suferit o sincopă, scrie Petru Bogatu în Jurnal de Chișinău. Contextul politic în care a fost amânată vizita ridică niște semne de întrebare.…
Vineri, 1 februarie, la Chișinău urma să sosească președintele României, Traian Băsescu, dar voiajul său a fost amânat din motive medicale serioase. Cu toate acestea, se creează impresia că dialogul moldo-român a suferit o sincopă, scrie Petru Bogatu în Jurnal de Chișinău. Contextul politic în care a fost amânată vizita ridică niște semne de întrebare. Săptămâna trecută, a fost celebrată Ziua Unirii Principatelor. Autorul amintește că nici premierii Vlad Filat si Vict or Ponta nu s-au mai întâlnit la Iași, așa cum era prevăzut. Dacă nu ar fi Moldova un sinonim al României, șansele ei de a se înregimenta în UE ar fi astăzi mult mai mici, conchide Petru Bogatu.
Kazahii discută despre trecerea limbii kazahe la alfabetul latin, pe care l-au folosit în anii 1929-1940, notează Nicolae Negru în Jurnal de Chișinău. Președintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a explicat că alfabetul latin e necesar pentru a comunica cu popoarele lumii, cu știința și educația mondială. Volens-nolens, te gândești la transnistrenii care sunt obligați, sub un fals pretext de credință „limbii moldovenești”, să scrie cu litere chirilice. Ei sunt ostatici ai Kremlinului, obsedat de expansiune, nostalgic după URSS, scrie publicistul.
Jurnal de Chișinău scrie că plecarea recentă în neființă afostului stăpân localal RSSM, Ivan Bodiul, a trezit la viață niște schelete din dulapurile comuniste. Unii au prins a glorifica era„comunistă” de atunci, alții au propus o anumită „comemorare” acelui dispărut. În opinia publicației, cel mai regretabil a fost să citim că primii conducători actuali ai Republicii Moldova„ i-au dat ultimul omagiu fostului prim-secretar comunist, I.I. Bodiul”. Jurnal de Chișinău a răsfoit câteva documente din anii 1951-1952, când Ivan Bodiul exercita funcția de prim-secretar al Comitetului Raional Chișinău al PCM. Documentele atestă că „micul conducător” a fost un satrap, hoț și proxenet al propriei soții.
Pavel Păduraru scrie în Timpul că atunci când a avenit Bodiul la putere, în 1959, tatăl său fost băgat în pușcărie. Iată ce scria el pe atuncidin închisoare lui Hrușciov: „Am fost judecat fără să fiu vinovat, iar la noi, judecătorii nu te eliberează până nu zici că-ți recunoști vinovăția. Vă rog să-mi permiteți să-l mint pe judecător și să-i spun că-s vinovat, deși n-am comis nici un păcat contra statului, și să-i promit că mă voi schimba, deși eu am să rămân același...”. Autorul scrie că tatăl său este doar unul dintre mulțimea de victime ale mortului. Comuniștii și-au bătut joc de oameni întotdeauna, adulmecând gustul sângelui și înălțând în slăvi ticăloșia.
Constantin Tănase scrie în Timpul că dacă tot suntem cea mai săracă țară, de ce să nu se aplice impozite pe ceea ce noi, moldovenii, avem din belșug: invidie, lene, răutate, egoism, mârlănie, complexe, frustrări, orgolii. Nu la Vamă trebuie căutate veniturile pentru Bugetul țării, ci în inimile și mințile noastre, ale cetățenilor. Astfel am deveni cea mai bogată țară din lume.
În ultimele trei luni au fost amânate vizitele la Cahul a trei reprezentanți ai Guvernului, aflăm din Gazeta de Sud. Este vorba de vizitele ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, ministrului adjunct al Educației, Igor Grosu, și a lui Boris Focșa, ministrul Culturii. Angajații din domeniul culturii l-au așteptat pe ministrul Culturii cu următoarele cerințe: încălzirea bibliotecilor publice și a unor săli din casele de cultură, conectarea acestora la internet și la telefonie, atragerea finanțărilor prin intermediul proiectelor și mărirea salariilor.
O companie finlandeză investește un milion de euro în deșeurile cahulenilor, titrează Gazeta de Sud. Proiectul Strategiei naționale de gestionare a deșeurilor se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.