Toate vehiculele propagandistice s-au activizat în Republica Moldova și Rusia (Revista presei)

  • 02 Februarie 2018 09:28
Toate vehiculele propagandistice s-au activizat în Republica Moldova și Rusia (Revista presei)

Revista presei din 2 februarie 2018

Susținerea declarațiilor unioniste ale comunelor din Basarabia – o datorie a fiecărui unionist, titrează Timpul, după ce câteva localități din R. Moldova au votat declarații privind unificarea cu România. Potrivit autorului, dacă reunirea ajunge o temă majoră în localitățile R. Moldova, nu doar la Chișinău, cresc considerabil șansele realizării acesteia. Zona rurală este considerată de socialiști un fief al lor, după tradiția politică a ultimelor decenii, în care lumea, în special cei în vârstă, votează din nostalgie cu diferite feluri de comuniști. De aceea Igor Dodon a reacționat foarte violent față de proclamațiile semnate în cele șapte comune, cerând ca reprezentanții autorităților locale să fie trași la răspundere. Oricum, efectul va fi exact invers celui pe care mizează Dodon: ideea Unirii va căpăta noi adepți, citim  în Timpul.

Președinția atacă poporul cu securitatea, comentează Alexandru Vakulovski într-un editorial pe Deschide.md. Președintele ales visează să pedepsească elevii, studenții, aleșii locali pentru că nu au aceeași „viziune” cu el. Autorul  amintește în acest context despre deportări, foamete, persecuții politice. Despre „conducătorul iubit” care își pedepsește poporul cu pușcăria și cu, încă un cuvânt preferat de-al lui Dodon, lichidarea”.

Iar Ziarul Național scrie că „Nu s-au speriat de amenințările lui Dodon: A noua localitate din R. Moldova a semnat Declarația de Unire cu România după ce satele Parcova din raionul Edineț, Ulmu, Bardar, Ruseștii Noi, Puhoi și Văsieni, toate din raionul Ialoveni, Feștelița din Ștefan Vodă și Opaci din Căușeni, au semnat Declarația de Unire cu România și autoritățile locale din Gotești, raionul Cantemir”, scrie Ziarul Național.

Editorialistul Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că „Dodon se avântă din nou în lupta împotriva unionismului sa să se afle în treabă, căci mare lucru nu poate face, decât să „hodorogească”, speriind lumea, ca în fabula lui Donici, cu polobocul deșert. Cum să-l creadă cineva că ține cu adevărat la suveranitatea și independența Republicii Moldova, dacă semipreședintele ignoră demonstrativ amenințările reale, deloc simbolice la adresa statului pe care pretinde să-l apere cu orice preț, dacă nu suflă niciun cuvânt referitor la trupele ruse de ocupație, care nu vor să plece de pe teritoriul nostru, zângănindu-și armele pe malul Nistrului? Crede el că reparația Președinției din banii unui stat străin nu ridică semne de întrebare în privința loialității sale față de propriul stat? Cu ce va plăti Dodon turcilor? Crede el că, transformând reședința de la Condrița în hotel pentru deputații ruși, în casă de petreceri, organizând acolo chiolhanuri, întărește astfel „statalitatea”, cimentează spiritul patriotic al cetățenilor flămânzi? Dar cine calcă mai mult decât Dodon Constituția Republicii Moldova, cine o terfelește mai în fiecare zi, anunțând despre aceasta în mod sfidător lumii întregi. Crede el că faptul nerespectării, încălcării deschise, ostentative a Legii Supreme îi face pe cetățeni să respecte instituția prezidențială și statul în întregime?”- se întreabă editorialistul de la Ziarul Național. Potrivit autorului, „gestul simbolic votat de aceste sate trebuie privit ca o formă de protest, o manifestare de neîncredere în statul Republica Moldova, un vot de blam pentru clasa politică falimentară, din care face parte și Dodon, compromisă total prin furtul miliardului”.

Evenimentul Zilei observă că „Toate vehiculele propagandistice s-au activizat în Republica Moldova și Rusia, după ce câteva mici localități din R. Moldova au semnat declarații simbolice de unire cu România, o inițiativă ce nu produce efecte  juridice. În schimb, promotorii politicilor Rusiei în R. Moldova s-au inflamat foarte tare, împreună cu presa de la Moscova. Ecourile acțiunilor lui Dodon și ale Moscovei au rezonat imediat și la Comrat, acolo unde mișcarea separatistă Gagauz Halkî, condusă de Ivan Burgudji, a amenințat din nou cu independența UTA Găgăuză”, scrie EVZ.

Decizia din decembrie a Curții Constituționale a fost scrisă pe 29 ianuarie” – titrează Ziarul de Gardă. Publicația relevă că decizia Curții Constituționale (CC) prin care a fost respinsă sesizarea fracțiunii Partidului Liberal (PL) privind controlul constituționalității votului mixt a fost publicată pe pagina web a instituției abia la 29 ianuarie curent, adică la o lună și jumătate după ce ar fi fost adoptată și cu câteva ore mai târziu după ce liderul PL Mihai Ghimpu a expediat o cerere la adresa CC pentru a solicita urgentarea examinării subiectului. Proprietățile documentului PDF publicat pe site-ul Curții Constituționale arată că acesta a fost creat cu ajutorul sistemului Microsoft Word 2010 pe data de 29 ianuarie, la ora 16.30, de către „Renita”. Acesta e numele unui grefier al instanței constituționale, Gheorghe Renița. Chiar dacă nu se cunoaște când a avut loc ședința închisă a judecătorilor, cert este că decizia, în forma ei actuală, a fost publicată abia după ce liberalii au cerut public Curții să urgenteze examinarea subiectului”, scrie Ziarul de Gardă.

Un milion pentru sponsorizări: Unde dispar circa 100 de milioane de metri cubi de gaze importate”, scrie Mold-Street. Calculul tarifului final de furnizare a gazelor naturale pentru anul 2018, prezentat de întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz și publicat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), arată că în acest an Moldova, fără regiunea separatistă va importa circa 1,05 miliarde de metri cubi de gaze. Costul mediu de import inclus în calculele tarifelor prezentat de Moldovagaz este de 178,5 dolari pentru o mie de metri cubi, cu circa 10,6% mai puțin decât prețul inclus în tariful în vigoare deja de doi ani. Recalculat în lei valoarea acestuia este de 3.155,9 lei pentru o mie de metri cubi, adică cu circa 25% mai mic decât în prezent. Potrivit Moldovagaz în acest an se planifică tranzitul prin Moldova a circa 19 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia spre alte state. Din cele 1.05 miliarde metri cubi de gaze planificate a fi importate în Republica Moldova, fără regiunea transnistreană, la consumatorii finali ar urma să ajungă aproximativ 955 de milioane de metri cubi”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău