Dorin Recean: „Acum este un context internațional care poate conduce la retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului” (Revista presei)

  • 14 Februarie 10:14
Dorin Recean: „Acum este un context internațional care poate conduce la retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului” (Revista presei)

Presa de la Chișinău atenționează asupra riscurilor dronelor rusești care violează spațiul aerian și explodează pe teritoriul R. Moldova. Totodată, presa urmărește evoluțiile din regiunea transnistreană și reține declarația premierului care consideră că exist un context internațional prielnic pentru retragerea trupelor ruse de dincolo de Nistru.

Tiraspolul a demontat, deocamdată, doar posturi de control din interiorul regiunii transnistrene, constată Europa Liberă. Autoritățile separatiste au demontat, pe 12 februarie, posturile de control din șapte localități din regiunea transnistreană, instalate ilegal în 2022, nu și cele dintre localitățile controlate și necontrolate de Chișinău. Eliminarea posturilor este una din condițiile pentru tranzitarea gazelor. Șeful comisiei speciale de control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare, deputatul PAS, Roman Roșca, a spus Europei Libere că Tiraspolul a eliminat posturile de control și blocurile de beton din mai multe localități aflate în interiorul regiunii transnistrene. Mai exact, este vorba de cele din satul Gâsca (între Tighina și satul Fârlădeni, raionul Căușeni) și din orașele Tighina (ieșirea spre podul către Parcani – Tiraspol), Dubăsari, Grigoriopol, Râbnița, Camenca și Tiraspol. „Toate trebuie scoase, dar principalele obstacole, care împiedică libera circulație, sunt blocurile de beton instalate ilegal în 2022 între satul Varnița și orașul Tighina”, a spus Roman Roșca.

Acum este un context internațional care poate conduce la retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, consideră premierul Recean, citat de Jurnal.md. Există un interes comun al Republicii Moldova, al Ucrainei și al UE ca trupele rusești din stânga Nistrului să fie evacuate. În prezent, există un context internațional care poate conduce la situația ca Rusia să-și retragă trupele din regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută de premierul Dorin Recean în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV. El crede că acest lucru va fi posibil „într-un proces de negociere care se referă la Ucraina și la noua arhitectură a securității UE. Iată în acest context, există această posibilitate și oportunitate. Republica Moldova va insista ca să punem problema pe această masă de negocieri”, a declarat premierul Dorin Recean.

Deschide.md reține comentariul lui Dorin Recean, despre închiderea Centrului de Cultură Rus: „Era un centru cu agenți de influență”, nu o instituție dedicată promovării culturii, a declarat premierul la Jurnal TV. Potrivit șefului Guvernului, autoritățile au decis închiderea acestuia, invocând necesitatea protejării interesului național și consolidării securității Republicii Moldova. Oficialul a mai precizat că măsura era necesară și trebuia luată mult mai devreme. El a subliniat că „Republica Moldova nu are nimic împotriva culturii ruse, ea are de pus capul mesei interesul național. Rusia să respecte Republica Moldova și moldovenii, nu să trimită agenți de influență în actori de cultură”,  a comentat Dorin Recean. Autoritățile moldovene au anunțat că Centrul Rus de Cultură și Știință din Chișinău va fi închis, după ce drone ale armatei ruse au căzut pe teritoriul Republicii Moldova.

„Când primul bloc din Moldova va fi lovit, va fi prea târziu”. Ziarul de Gardă publică atenționările experților privind riscurile unui atac cu dronă Shahed-136. După ce mai multe drone de atac rusești au survolat spațiul aerian al R. Moldova, expertul WatchDog, Andrei Curăraru, a venit cu mai multe clarificări. Acesta explică că dronele de tipul celor care au fost identificate pe teritoriul țării, și anume Shahed-136, transportă până la 50 kg de explozibil și lovesc cu o viteză de peste 180 km/h. În Kiev, Odesa și Harkiv, dronele Shahed-136 au prăbușit secțiuni întregi de clădiri. Expertul crede că situația se poate agrava, întrucât Ucraina nu mai poate intercepta toate dronele, iar probabilitatea unor noi incidente crește. „Este nevoie de o poziție unitară, de lideri care să apere interesele naționale, nu să execute ordinele Moscovei. Imaginați-vă un parlament pro-rus care nu doar că refuză să ia măsuri împotriva acestor atacuri, dar chiar deschide ușa pentru baze militare rusești pe teritoriul R. Moldovei, ca Belarus și, mai nou, Georgia. În loc de securitate, am avea un teritoriu vulnerabil și transformat într-un avanpost pentru agresiunea rusă. O astfel de situație ar însemna sfârșitul oricărei suveranități reale pentru R. Moldova și expunerea directă la un conflict ce ne-ar prinde complet nepregătiți”, afirmă Curăraru. În această ordine de idei, expertul spune că „singura soluție reală” pentru securitatea R. Moldova este integrarea europeană. „Fără sprijinul UE și modernizarea Armatei Naționale, rămânem vulnerabili. Doar Europa ne poate oferi apărare aeriană și o economie care nu depinde de șantajul Moscovei. Orice altă direcție este o iluzie periculoasă. Fără apărare aeriană, este doar o chestiune de timp până când impactul nu va mai fi la periferie, ci într-o zonă rezidențială. Atunci nu vom mai vorbi despre un incident, ci despre o tragedie care putea fi prevenită. Când primul bloc din Moldova va fi lovit, va fi prea târziu”, spune expertul Andrei Curăraru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
-0
Sun
-1
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-1
Arhivă Radio Chișinău