FOTO | Un pictor cu renume mondial, ce a făcut rezistență prin cultură în perioada comunistă, va veni cu o expoziție la Chișinău (Audio)

  • 16 Februarie 18:20
0%
00:00:00
00:00:00

Pictorul Silviu Oravitzan este cunoscut la nivel mondial, explorând simboluri universale - punctul, pătratul, crucea, reprezentative atât pentru culturile moderne, cât și pentru cele antice, a menționat profesorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, pr. Radu Preda, la inaugurarea expoziției cu genericul “Cărările luminii”, la Muzeul de Istorie, din Iași.

Lucrările lui Silviu Oravitzan, care este mai puțin cunoscut în România, decât peste hotarele ei, ne leagă nu doar de propriile rădăcini culturale, spirituale, ci de pânza freatică simbolică a întregii umanități. Barocul și neoclasicul că toate aceste toate acestea, reprezentând forme de auto înstrăinare, care, iată, prin arta lui Oravitzan, ne arată că odată ce ne-am înstrăinat de propriile noastre izvoare, ne-am pierdut ceva și din vigoare expresivă. Este important din când în când să reprimenim, să recuperăm limbajul, codul de bază, tocmai ca să putem intra în dialog, inclusiv cu cei care nu mai înțeleg mare lucru din simbol și care se lasă în voia sorții și a decorațiunii”, a menționat Radu Preda.

Senica Țurcanu, șefa muzeului de istorie a Moldovei, din cadrul complexului Muzeal Național Moldova-Iași, a menționat pentru Radio Chișinău că expoziția  maestrului Silviu Oravitzan este un eveniment important, simbolic pentru dublul jubileu din acest an al instituției - centenarul clădirii Palatului Culturii, un simbol al Iașului și al întregii Moldove și 50 de ani de la inaugurarea în incinta acestuia a Compexului Muzeal. 

Senica Țurcanu a mai menționat că la 27 martie curent, la Muzeul Unirii, care este o parte a Muzeului de Istorie a Moldovei și a întregului complex muzeal Molodva Iași, va fi ianugurată o expoziție dedicată Unirii Basarabiei cu România, care va fi vernisată în colaborare cu Banca Națională a Moldovei.

Pictorul Silviu Oravitzan a menționat  că o expoziție cu lucrările sale urmează în curând să fie vernisată și la Chișinău.

Silviu Oravitzan este un artist plastic român,  născut în anul 1941 în județul Caraș-Severin, România. Are numeroase expoziții și lucrări de artă în muzee și colecții private din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Statele Unite etc. Deși pare influențat de diferiți pictori abstracți din secolul XX, Oravitzan este considerat de critica de specialitate a-și avea rădăcinile în arta religioasă a Răsăritului creștin-ortodox. Este autorul unui iconostas realizat în Biserica Schimbarea la Față din Cluj și a celui de la mănăstirea Necula, ideea fiind inspirată de episcopul Bartolomeu Anania, mitropolit al Ardeaului, fost deținut politic în perioada comunistă.

Mai multe detalii aflați din secvența audio de la eveniment, care poate fi accesată în file-ul audio de pe această pagină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
-1,71
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:3,6 m/s
Thu
-1
Fri
-3
Sat
-3
Sun
-3
Mon
-1
Arhivă Radio Chișinău