TIMPUL | În timp ce Dodon se plimbă prin Moscova separatiștii de la Tiraspol vor să-și lărgească „teritoriul (Revista presei)

  • 31 Ianuarie 2019 09:36
TIMPUL | În timp ce Dodon se plimbă prin Moscova separatiștii de la Tiraspol vor să-și lărgească „teritoriul (Revista presei)

Revista presei - 31 ianuarie.

Președinția Consiliului UE preluată de România trebuie să servească un impuls pozitiv în dezvoltarea relațiilor UE-RM”, îl citează Cotidianul pe ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko,

Momentul în care președinția Consiliului UE este preluată de România este unul foarte important și pentru Republica Moldova și trebuie să servească un impuls pozitiv și în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor între Republica Moldova și Uniunea Europeană, spune ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko. Mai mult, oficialul european atenționează că alegerile parlamentare din 24 februarie trebuie organizate conform standardelor democratice, într-un mod corect, credibil și transparent, notează publicația.

Alegerile care vin sunt foarte importante. Trebuie să se desfășoare conform standardelor democratice, să aibă loc într-un mod corect, credibil și transparent, astfel încât din partea UE să se poată continua cooperarea care a fost, într-un fel, blocată anul precedent, deoarece condițiile politice în ceea ce privește asistența din partea UE pentru Republica Moldova nu au fost îndeplinite”, mai spune ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko.

Dodon i-a explicat lui Putin de ce nu participă în cursa electorală pentru parlamentarele de la Chișinău”, titrează Adevărul.

 „Am menționat că neparticiparea președintelui în cursa electorală din Moldova este motivată prin dorința de a menține funcționalitatea instituțiilor statului din țară în timpul și după desfășurarea alegerilor, precum și de a-i sprijini pe concurenții electorali pentru ca alegerile parlamentare să fie organizate corect și democratic”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. Dodon i-a mai spus lui Putin că s-a adresat celor mai importante organizații internaționale, inclusiv către OSCE, Consiliul Europei și CSI cu solicitarea de a spori numărul observatorilor lor, ceea ce va contribui la desfășurarea unor alegeri parlamentare libere și corecte în Moldova, în conformitate cu standardele internaționale.  „Mi-am exprimat încrederea că după alegeri, va fi format un Guvern care va avea printre sarcinile sale primordiale readucerea relațiilor cu Federația Rusă în albia unei colaborări reciproc avantajoase și a parteneriatului strategic”, a precizat Dodon, mai notează Adevărul.

În timp ce Dodon se plimbă prin Moscova separatiștii de la Tiraspol vor să-și lărgească „teritoriul”: Ordinul semnat de Krasnoselski cu privire la satul Varnița”, scrie Timpul și detaliază: ”Liderul separatiștilor pro-ruși de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a semnat recent o decizie în care se menționează că satul Varnița din raionul Anenii Noi s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova, iar funcțiile sunt exercitate de pretinsele structuri locale din satul Proteagailovca. Autoritățile de la Chișinău cataloghează aceste acțiuni ale separatiștilor transnistreni drept „provocare”.

Acest lucru se întîmpla în timp ce Igor Dodon, aflat într-o vizită în Federația Rusă, se întâlnea cu reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova, Dmitri Kozak. Președintele a precizat că un subiect aparte a constituit situația din Transnistria, subliniază Timpul.

Nu trece o lună ca separatiștii de la Tiraspol să nu scuipe pe autoritățile de la Chișinău”, observă Alexandru Vakulovski în editorialul său pentru Deschide.

”După Războiul de pe Nistru, politicienii moldoveni s-au lăudat pe rând că vor rezolva problema teritoriului ocupat de separatiști și de armata rusă, dar din promisiunile lor s-a ales praful. Armata rusă de ocupație face manevre inclusiv pe albia Nistrului, milițienii separatiști răpesc cetățeni moldoveni pentru a-i duce în închisorile lor, iar “rezolvările” de la Chișinău sunt de dragul declarațiilor, ori în favoarea separatiștilor, cărora oricum nu li se înmoaie inima de la favoruri.

Autorul se referă la faptul că localitatea Varnița, declarată de autoritățile separatiste ca fiind “ocupată temporar de R. Moldova”. ”Moldova se transformă insesizabil în Varnița, într-un teritoriu „ocupat temporar de moldoveni”, conchide autorul.

Ziarul de Gardă publică detalii noi despre concensionarea gărilor auto. Agenția Proprietății Publice a refuzat să facă public contractul prin care toate gările și stațiile auto din R. Moldova au fost concesionate pentru următorii 25 de ani unei firme a cărei asociat majoritar a cumpărat, în ultimul timp, mai multe bunuri imobile care erau atribuite lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Publicația mai oferă detalii din dosarul procurorului Lilian Cociu, judecat pentru tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate, precum și un interviu despre sistemul medical din R. Moldova, cu Rodica Gramma, conferențiară universitară, Școala de Management în Sănătate Publică, USMF.

Vlad al Arabiei: averea, interesele și conexiunile din Orientul Mijlociu”, titrează portalul Anticorupție, care publică o investigație despre afacerile liderului Partidului Democrat, candidat la alegerile parlamentare. Autorii investigației, Mădălin Necșuțu și Ilie Gulca, atrag atenția asupra faptului că Vlad Plahotniuc, a declarat pentru primă oară o serie de afaceri și interese în Orientul Mijlociu. În acest context, Republica Moldova și-a intensificat în ultimii ani relațiile cu țările din regiune. Unul dintre intermediari este patronul Trans-Oil, Vaja Jhashi, care a consiliat mai multe structuri guvernamentale în Orientul Mijlociu. Tototdată, Emiratele Arabe Unite au fost o destinație pentru bani scurși din afacerea „Laundromatul rusesc”, precum și din „furtul miliardului” din sistemul bancar moldovenesc”, mai subliniază portalul Anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău