Tadjikistan a organizat cel mai amplu exercițiu militar din istoria sa

  • 22 Iulie 2021 10:21
Tadjikistan a organizat cel mai amplu exercițiu militar din istoria sa

Statul vecin al Afganistanului, Tadjikistan, a organizat joi cel mai amplu exercițiu militar din istoria sa, care a implicat întreaga armată a națiunii din Asia Centrală, iar președintele Emomali Rahmon a făcut un apel la vigilență, pe fondul luptelor de la sud de frontieră.

Nesiguranța a crescut în Afganistan în ultimele săptămâni, stimulată în mare parte de luptele din provinciile sale, în timp ce trupele străine conduse de SUA își finalizează retragerea și talibanii lansează ofensive majore, ocupând districte și puncte de trecere a frontierei.

Tadjikistanul a mobilizat 130.000 de rezerviști, pe lângă 100.000 de militari activi, pentru exercițiul de trei ore de joi, a declarat președintele Rahmon la o paradă militară desfășurată în aceeași zi. El a declarat totodată că 20.000 de rezerviști au fost trimiși pentru a consolida granița Tadjikistanului cu Afganistanul.

Sute de militari afgani au trecut luna aceasta frontiera în Tadjikistan, retrăgându-se din calea unei ofensive a talibanilor. Tadjikistanul i-a trimis înapoi mai târziu, după ce Guvernul de la Kabul a pregătit zboruri speciale pentru a-și repatria soldații. Rusia, care operează o bază militară în Tadjikistan, intenționează să organizeze exerciții comune acolo cu Tadjikistanul și Uzbekistanul, luna viitoare, notează REUTERS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău