Suedia protestează împotriva sancțiunilor ruse și îl convoacă la MAE pe ambasadorul Moscovei

  • 01 Mai 17:15
Suedia protestează împotriva sancțiunilor ruse și îl convoacă la MAE pe ambasadorul Moscovei

Ministerul suedez al Afacerilor Externe a denunțat sâmbătă sancțiunile ruse împotriva unor responsabili europeni, printre care și o cercetătoare suedeză, și a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul rus, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Am decis să convocăm ambasadorul pentru a-i transmite protestele noastre împotriva măsurilor ruse", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al diplomației suedeze, Mats Samuelsson.

"Contrar sancțiunilor UE (...) sancțiunile ruse sunt arbitrare, juridic nesigure și sunt expresia unor motivații politice", a estimat ministerul.

Asa Scott, responsabila unui laborator specializat în substanțe puternice toxice din Suedia care a confirmat concluziile unui laborator german privind otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi se numără printre persoanele vizate de sancțiunile anunțate vineri de Moscova.

"Este cu totul inacceptabil că Rusia instituie sancțiuni fără fundament împotriva unei cercetătoare care își face treaba", a precizat într-un comunicat Jens Mattsson, director general al Institutului de cercetări pentru apărare FOI, de care ține laboratorul Asei Scott.

"Sancțiunea nu va influența activitatea institutului", a afirmat el.

Pe lista de sancțiuni se află și președintele PE David Sassoli, vicepreședinta Comisiei Europene Vera Jourova, procurorul din Berlin Jorg Raupach și deputatul francez Jacques Maire, raportor special privind otrăvirea opozantului Aleksei Navalnîi în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Vineri, Uniunea Europeană a condamnat deja decizia "inacceptabilă" și nejustificată a autorităților ruse de a sancționa opt cetățeni europeni și a anunțat "măsuri adecvate" drept răspuns la aceste sancțiuni.

Suedia și-a exprimat "regretul că Rusia a ales să deterioreze și mai mult relațiile sale cu UE".

"Noi luăm foarte în serios deteriorarea situației democrației, a drepturilor omului și a statului de drept în Rusia", a precizat diplomația suedeză într-un comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer fragmentat
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
10
Tue
10
Wed
8
Thu
10

Curs oficial BNM 18 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7694 -0.0000
USD 17.6521 -0.0000
RON 4.1969 -0.0000
UAH 0.6611 -0.0000
RUB 0.2435 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău