Streleț: R. Moldova a înregistrat PROGRESE importante, dar are și RESTANȚE

  • 04 Septembrie 2015 13:53
Streleț: R. Moldova a înregistrat PROGRESE importante, dar are și RESTANȚE

Republica Moldova a înregistrat progrese importante în ultimul an, dar are și restanțe, unele dintre care nu pot fi explicate, potrivit premierul Valeriu Streleț.

Premierul Valeriu Streleț, a făcut vineri, 4 septembrie, o analiză a implementării Acordului de asociere la Uniunea Europeană, la un an de la punerea în aplicare a acestuia.

Republica Moldova a înregistrat realizări notabile în acest an, a afirmat Valeriu Streleț referindu-se în primul rând la majorarea de câteva ori a exportului la anumite produse precum mere, prune, struguri și porumb. De asemenea, Republica Moldova s-a aliniat la mai multe standarde europene și participă la programe comune. Pe de altă parte, țara noastră are și un șir de restanțe. O parte dintre acestea au fost cauzate de situația politică și crizele interne, dar unele nu au nicio explicație, a declarat Valeriu Streleț.

Valeriu Streleț a subliniat ca prioritară adoptarea legii cu privire la procuratură, în vederea implementării Acordului de asociere, asigurarea independenței și eficienței Centrului Național Anticorupție, adoptarea strategiei de reformare a poliției, etc.

Și ministrul afacerilor externe și integrării europene, a accentuând necesitatea transpunerii în practică a standardelor europene.

Autoritățile susțin că Republica Moldova se bucură în continuare de sprijinul Uniunii Europene, în pofida unor mesaje critice din partea anumitor oficiali și speră că Bruxellesul va relua finanțarea proiectelor în Republica Moldova după ce se va ajunge la un acord cu Fondul Monetar Internațional.

Amintim că Acordul de asociere care îl cuprinde și pe cel de liber schimb cu Uniunea Europeană a fost parafat în noiembrie 2013 și semnat în iunie 2014. Acesta a intrat provizoriu în vigoare la 1 septembrie anul trecut.

În replică, Federația Rusă a interzis importul mai multor produse din Republica Moldova, urmare apropierii Republicii Moldova de piața comunitară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău