Ștefan Gligor: Procuratura nu a examinat încălcările depistate la alegerile precedente

  • 27 Octombrie 08:00

Juristul Ștefan Gligor a explicat ce înseamnă "încălcări, care pot influența rezultatele alegerilor”. "Dacă, de exemplu, au fost falsificate zece voturi, iar anume ele constituie diferența dintre perdanți și câștigători, atunci falsificarea trebuie demonstrată. Trebuie să fie prezentate faptele de falsificare, iar organele competente de stat trebuie să le investigheze și să asigure rezultate credibile ale anchetei", a spus expertul, vorbind în cadrul dezbaterii publice de la IPN "Falsificarea alegerilor: cum se face, cum se combate".

Însă în Moldova acest mecanism nu funcționează, a menționat Ștefan Gligor, "La noi totul arată astfel: concurenții electorali prezintă dovezi ale încălcărilor MAI, Procuraturii, CEC, iar aceștia, pur și simplu, nu văd faptele. Printre altele, conform legii, înainte ca Curtea Constituțională să înceapă examinarea rezultatelor alegerilor, asupra tuturor petițiilor și protestelor trebuie să fie luate deja deciziile respective", a subliniat expertul permanent al proiectului IPN.

El a reiterat că, deocamdată, Procuratura nici nu a început examinarea încălcărilor depistate la alegerile precedente. "Au fost prezentate toate probele, inclusiv foto și video, rămâne în vigoare articolul 181-prim din Codul penal "mituirea alegătorului", dar statul rămâne orb și surd", insistă Ștefan Gligor.

El a explicat, de asemenea, de ce încălcările nu sunt sesizate de observatorii străini. "Acestea sunt, de regulă, persoane care nu cunosc limba țării în care se află, nu cunosc relațiile de rudenie, nu înțeleg cum funcționează influența la nivel de raioane. Ei doar privesc dintr-o parte. Și nu peste tot, ci doar în unele secții. Observatorii străini, pur și simplu, nu pot vedea încălcările", a menționat Ștefan Gligor.

Totodată, el este convins: că societatea civilă și jurnaliștii trebuie să documenteze și să declare faptele de încălcare a procesului electoral, în pofida indiferenței și inerției statului.

Dezbaterea publică "Falsificarea alegerilor: cum se face, cum se combate" a avut loc în cadrul mini-ciclului "Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă?", care face parte din proiectul "Dezvoltarea culturii politice prin dezbateri publice". Agenția de presă IPN organizează dezbateri publice cu suportul Fundației Hanns Seidel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0
Ninsoare ușoară
Umiditate:92 %
Vint:4,6 m/s
Wed
2
Thu
2
Fri
6
Sat
9
Sun
7

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău