Ianoș Țurcanu: „Creația lui Spiridon Vangheli este și va fi întotdeauna printre noi”

  • 24 Iunie 15:37
Ianoș Țurcanu: „Creația lui Spiridon Vangheli este și va fi întotdeauna printre noi”

Scriitorul Spiridon Vangheli a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Scriitori, cititori, bibliotecari, rude, oameni de stat au venit la Palatul Național „Nicolae Sulac” pentru a-și lua rămas bun de la cunoscutul părinte al lui Guguță, transmite Radio Chișinău.

Poetul Ianoș Țurcanu își amintește că ultima dată a vorbit cu Spiridon Vangheli la împlinirea celor 92 de ani ai maestrului. Atunci, modest fiind, Spiridon Vangheli mărturisea că a lăsat, totuși, o amprentă în urma sa. Fără ezitări, „creația lui este și va fi întotdeauna printre noi”, spune Ianoș Țurcanu.

„A însemnat foarte mult Spiridon Vangheli pentru mine. Am vorbit cu el de ziua nașterii și el știa că pleacă. Era conștient. Când avea 80-85 de ani zicea că e timpul să lase locul celor mai tineri. De data asta, însă, a fost atât de trist. Mi-a zis să ne luăm rămas-bun. Nu-mi venea să cred”, a mai spus Ianoș Țurcanu. 

Opera lui Spiridon Vangheli a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii și a apărut în 68 de țări. Este cunoscut acasă și în străinătate prin traduceri, a afirmat poetul Iulian Filip.

„Este un model, o paradigmă despre ce trebuie să faci cu harul tău, dacă Dumnezeu ți-a dat toate lucrurile acestea. De asemenea, el a înțeles, realmente, efectul întâlnirilor cu cititorii. Ca și Grigore Vieru, care nu era cel mai atlet dintre scriitori, a răspuns la toate chemările, invitațiile”, a spus Iulian Filip. 

La Ialoveni, biblioteca publică pentru copii poartă numele lui „Spiridon Vangheli” din 2007. Este un semn de mândrie, scriitorul fiind un patron spiritual al bibliotecii, a menționat bibliotecara principală Liuba Russu.

„Toți copiii din Ialoveni, în urma unui sondaj, au solicitat ca biblioteca să poarte numele lui Spiridon Vangheli. Ne vom strădui pe viitor să-i promovăm creația și să-i ducem faima lui Guguță generațiilor care urmează. Ne pare rău de pierderea pe care o avem acum!”, a spus Liuba Russu. 

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râșcani.

A fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu Ordinul Republicii, medalia „Mihai Eminescu”, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al artei și cu cel de Scriitor al poporului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,63 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău