Luminița Odobescu: „Situația de securitate din Orientul Mijlociu este volatilă. Suntem în contact cu cetățenii români care se află în Liban”

  • 28 Septembrie 19:10
Luminița Odobescu: „Situația de securitate din Orientul Mijlociu este volatilă. Suntem în contact cu cetățenii români care se află în Liban”

Situația de securitate din Orientul Mijlociu e volatilă și este foarte importantă evitarea unui război care să afecteze întreaga regiune, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu, transmite Agerpres.

Șefa diplomației române a participat la Adunarea Generală a ONU de la New York. În acest context, a spus ea, două teme principale au dominat tema discuțiilor: războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și situația din Orientul Mijlociu.

„România susține soluția celor două state, dar până atunci este foarte important să continuăm susținerea eforturilor administrației Biden, care împreună cu Qatar-ul și Egiptul au propus un plan în trei puncte axat pe o încetare permanentă a focului în Gaza, cu eliberarea tuturor ostaticilor și continuarea ajutorului umanitar pentru populația din Gaza”, a afirmat Odobescu, privind situația din Orientul Mijlociu.

Ea a amintit faptul că țara noastră oferă ajutor umanitar în Gaza și a manifestat intenția de a prelua copii din acest loc, care să fie tratați în spitalele din România.

În ceea ce privește eventuala extindere a conflictului în Liban, Luminița Odobescu a spus că misiunea României din această țară are în vedere cetățeni români care locuiesc acolo cu familiile lor.

„Suntem în contact permanent cu colegii noștri de la ambasada din Beirut. Ambasada noastră a fost consolidată cu o serie de colegi din Capitală. Suntem în permanentă coordonare cu colegii de la misiunile din celelalte state europene, deci e un efort de echipă. Suntem în contact cu cetățenii români care se află acolo”, a spus Luminița Odobescu.

Potrivit MAE, până în prezent aproximativ 950 de cetățeni români și membri de familie ai acestora și-au înregistrat prezența în Liban, la Ambasada României în Beirut. Nu au fost recepționate solicitări de evacuare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,66 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău