Cine este Hashem Safieddine, posibilul nou lider al Hezbollah, după uciderea lui Hassan Nasrallah de către Israel

  • 28 Septembrie 18:45
Cine este Hashem Safieddine, posibilul nou lider al Hezbollah, după uciderea lui Hassan Nasrallah de către Israel

Uciderea liderului Hezbollah Hassan Nasrallah în atacurile aeriene israeliene de vineri, într-o suburbie din Beirut, l-a adus în centrul atenției pe Hashem Safieddine, care este considerat posibilul noi secretar general al mișcării islamiste șiite, relatează Reuters.

Gruparea susținută de Iran a confirmat că Nasrallah, care a condus grupul timp de 32 de ani, a fost ucis în atacul de vineri. Acum se confruntă cu provocarea de a alege un nou lider, după cea mai grea lovitură cu care s-a confruntat grupul în istoria sa de 42 de ani, scrie Hotnews.

Reuters rezumă câteva informații importante despre Hashem Safieddine, despre care o sursă din grup a spus că a supraviețuit atacurilor israeliene.

Văr al lui Hassan Nasrallah, ce rol are Safieddine în cadrul Hezbollah

În calitate de șef al consiliului executiv, Safieddine supraveghează afacerile politice ale Hezbollah. De asemenea, face parte din Consiliul Jihad, care gestionează operațiunile militare ale grupului.

Safieddine este văr cu Nasrallah și, la fel ca el, este un cleric care poartă turbanul negru care semn că este descendent al profetului Mahomed.

Departamentul de Stat al SUA l-a desemnat terorist în 2017 și în iunie a amenințat cu o escaladare mare împotriva Israelului după uciderea unui alt comandant Hezbollah. 

„Lăsați (inamicul) să se pregătească să plângă și să bocească”, a spus el la înmormântare.

Declarațiile publice ale lui Safieddine reflectă adesea poziția militantă a Hezbollah și alinierea grupării la cauza palestiniană.

La un eveniment recent de la Dahieh, bastionul Hezbollah din suburbiile sudice ale Beirutului, el a declarat: „Istoria noastră, armele noastre și rachetele noastre sunt cu voi”, într-o demonstrație de solidaritate cu luptătorii palestinieni.

Nasrallah „a început să-i croiască poziții în diferite de consilii din Hezbollah-ul libanez. Unele dintre ele erau mai opace ca altele. L-au pus să vină, să iasă și să vorbească”, a spus Philip Smyth, un expert care studiază milițiile șiite susținute de Iran

Legăturile de familie ale lui Safieddine și o asemănare fizică cu Nasrallah, precum și statutul său religios ca descendent al lui Mohammed, toate ar conta în favoarea lui.

El a fost, de asemenea, vocal în criticile sale la adresa politicii SUA. Ca răspuns la presiunile americane asupra Hezbollah, el a declarat în 2017: „Această administrație americană nebună și întârziată mental, condusă de Trump, nu va putea dăuna rezistenței”, afirmând că astfel de acțiuni nu vor face decât să întărească hotărârea Hezbollah.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,66 m/s
Sun
18
Mon
15
Tue
11
Wed
15
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău