SONDAJ: Șase partide ar accede în viitorul Legislativ

  • 25 August 2016 13:40
SONDAJ: Șase partide ar accede în viitorul Legislativ

Șase partide ar accede în viitorul Legislativ, în cazul în care duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, potrivit unui sondaj prezentat astăzi de Institutul de Marketing și Sondaje din Chișinău.

În cazul unor alegeri parlamentare anticipate Partidul Socialiștilor din Republica Moldova ar acumula 19,9% din voturi, urmat de Partidul Acțiune și Solidaritate condus de Maia Sandu cu 11%, Partidul Democrat din Moldova cu 9,2%, Partidul Comuniștilor – 9,1%, Formațiunea ”Partidul Nostru”  – 8,7% și  ”Platforma DA” cu 7% din opțiunile alegătorilor.

Partidul Popular European din Moldova (3,7%), Partidul Liberal (3,3%) și Partidul Liberal Democrat din Moldova (2,4%) nu ar trece de pragul electoral de 6%.

Același sondaj relevă că Maia Sandu (28%), Igor Dodon (24%), Pavel Filip (21%) Dorin Chirtoacă (20%), Renato Usatât (20%)  și Andrei Năstase (20%)  sunt politicienii activitatea cărora cetățenii Republicii Moldova o apreciază cel mai mult.

Dintre politicienii străini de cea mai mare încredere în rândul moldovenilor se bucură președintele Rusiei Vladimir Putin cu 60%, urmat de președintele României, Klaus Iohannis cu 39%, cancelarul Germaniei Angela Merkel – 38% și președintele SUA Barack Obama cu 35%.

În cazul în care ar avea posibilitatea de a alege în mod direct premierul Republicii Moldova, 15% dintre participanții la sondaj au declarat că l-ar vedea în această funcție pe actualul premier Pavel Filip, urmat de Maia Sandu (14%), Igor Dodon (10%), Renato Usatâi (8%) și Andrei Năstase (5%).

44% dintre participanții la chestionar s-au declarați hotărâți să participe la scrutinul prezidențial din toamna acestui an. 14,6% au menționat că l-ar vota pe liderul PSRM, Igor Dodon pentru funcția de șef al statului, urmat de Maia Sandu – 8,7%, Andrei Năstase – 5,6%, Vladimir Voronin – 5,3% și Marian Lupu cu 4,5%.

Întrebați ce ar alege între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și Uniunea Vamală, fiecare dintre cele două opțiuni a acumulat un număr egal de răspunsuri - câte 41%,  în timp ce 18% s-au declarat nehotărâți.  În același timp 19% dintre participanții la sondaj au optat pentru unirea Republicii Moldova cu România, iar 13% s-au declarat pentru aderarea țării noastre la NATO.

Cercetarea confirmă tendințele remarcate și în trecut că majoritatea populației consideră că lucrurile merg într-o direcție greșită, iar două treimi dintre respondenți optează pentru alegeri parlamentare anticipate.

Sondajul a fost realizat de IMAS, în parteneriat cu portalul Deschide.MD și Conflict Prevention and Early Warning Center, în perioada 25 iulie-09 august 2016 pe un eșantion de 1144 de persoane și are, potrivit autorilor, o marjă de eroare de 3%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău