Săptămâna într-o oră | Ediția din 18 noiembrie 2016

  • 19 Noiembrie 2016 18:30
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Victoria lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 13 noiembrie în fața Maiei Sandu este capul de afiș al acestei săptămâni politice.

Vineri, 18 noiembrie 2016, CEC a aprobat rezultatele finale, astfel că oficial Igor Dodon este președintele ales al R. Moldova. Procesul verbal de totalizare a scrutinului a fost transmis spre validare Curții Constituționale care are la dispoziție 10 zile pentru a se pronunța în această privință. Potrivit rezultatelor finale, Igor Dodon a acumulat 834 081 de voturi sau 52,11% din sufragii. Maia Sandu a obținut 766 593 de voturi sau 47,89% din opțiunile electoratului.

***

Inițial Comisia Electorală Centrală a anunțat că pentru Igor Dodon și-au dat votul 835 de mii de alegători, iar pentru Maia Sandu – peste 765 de mii, diferența dintre cei doi concurenți fiind de aproape 70 de mii de voturi. Ulterior, în presă au fost semnalate cel puțin trei cazuri în care la unele secții rezultatele erau inversate în favoarea socialistului. Abia, miercuri CEC a rectificat erorile astfel că Maia Sandu a obținut astfel 1132 de voturi în plus, iar Igor Dodon s-a ales cu 1129 de voturi mai puțin. Diferența dintre cei doi a scăzut până la 67 488 de voturi.

***

Maia Sandu a declarat luni după anunțarea datelor preliminare că nu este de acord cu rezultatele scrutinului pe care îl consideră fraudat. De asemenea, mii de tineri au protestat luni și marți la Chișinău față de obstrucționarea votului în diaspora și neregulile constatate la unele secții de pe teritoriul Republicii Moldova unde au votat mai mulți cetățeni din stânga Nistrului. Igor Dodon a ieșit abia marți în fața presei și i-a amenințat cu contr-acțiuni de protest pe Maia Sandu și Andrei Năstase chiar dacă cei doi au precizat că nu au vreo legătură cu protestul tinerilor.

***

Maia Sandu a depus miercuri dosarul cu mai multe contestații la Comisia Electorală Centrală. În același timp, peste trei mii de contestații au fost depuse în cursul acestei săptămâni la CEC și de către conaționalii noștri din diaspora care n-au reușit să voteze la scrutinul din 13 noiembrie.

Între timp, cetățenii moldoveni din diasporă care nu au reușit să voteze la scrutinul din 13 noiembrie, pentru că nu au fost suficiente buletine de vot, anunță un protest în această duminică. Proteste pașnice sunt anunțate la Londra, Paris, Parma, Bologna și alte orașe  pentru a arăta solidaritatea față de cei care nu au putut să-și exprime opțiunea politică.

***

Votul masiv al cetățenilor din stânga Nistrului la alegeri a suscitat unele polemici în rândul opiniei publice în condițiile în care prezența acestora la urne la alte scrutine era destul de redusă. O susținere tacită din partea autorităților de la Tiraspol pare să fie unul dintre motivele prezenței masive a alegătorilor din stânga Nistrului la vot în turul doi de scrutin, presupun experții Asociației Promo-LEX. De asemenea, observatorii asociației au constatat că alegătorii din stânga Nistrului transportați gratuit cu autocarele erau simpatizanți ai lui Igor Dodon.

***

Igor Dodon a ales să facă primele declarații de după anunțarea rezultatelor scrutinului pentru presa rusă. El a vorbit într-un interviu pentru ediția electronică a publicației Izvestia că își propune anularea Acordului de Asociere pe care R. Moldova l-a semnat cu Uniunea Europeană, deși cu doar câteva zile în urmă în cadrul unor dezbateri electorale spunea cu totul altceva: că acordul rămâne în vigoare și că șeful statului nu poate denunța acorduri internaționale.

De asemenea, Igor Dodon a avut o intervenție telefonică în cadrul unei emisiuni la canalul TV Rossia1. Comentatorul permanent al emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău Vlad Țurcanu atrage atenția că în acea declarație de la televiziunea rusă liderul PSRM a exprimat exact punctul de vedere al Federației Ruse cu privire la acest subiect: negocieri cu Bruxelles-ul în format trilateral: Republica Moldova – Uniunea Europeană – Federația Rusă.

***

Asociațiile de media care au monitorizat reflectarea campaniei electorale în mass-media, au cerut miercuri demisia președintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dinu Ciocan. În opinia experților, majoritatea posturilor de televiziune au fost părtinitoare în campanie, au dezinformat și manipulat populația, iar CCA nu a luat măsuri eficiente pentru a preveni și contracara acest lucru.

***

Deputații au respins joi o propunere a fracțiunii PLDM de a-i audia în plenul parlamentului pe președintele Comisiei Electorale Centrale Alina Russu și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Andrei Galbur pentru a da explicații despre mersul votării  în străinătate în cadrul alegerilor prezidențiale. Inițiativa, respinsă cu voturile deputaților  PSRM, PCRM, PD și PL, viza încălcarea mai multor drepturi constituționale, în situația în care mii de cetățeni moldoveni, stabiliți peste hotarele țării nu și-au putut exercita dreptul la vot.

***

Tot joi, Parlamentul a aprobat două proiecte de lege care dau undă verde la cele 94 de milioane de euro oferite Republicii Moldova de Fondul Monetar Internațional. Totodată documentele stabilesc dobânda, dar și perioada de întoarcere a creditelor oferite, bani ce urmează a fi folosiți pentru acoperirea deficitului bugetar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
27,18
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău