Săptămâna într-o oră din 23 aprilie 2021

  • 23 Aprilie 2021 16:49
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Decizii controversate ale majorității PSRM-Partidul Șor

La Chișinău, tensiunile continuă să rămână la cote înalte chiar și după avizul Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului. În ședința plenară de vineri, 23 aprilie, majoritatea PSRM-Partidul Șor a anulat decizia din 2019 a Parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecător la Curtea Constituțională, iar în locul ei a numit un alt judecător. Deputații de la PAS și Platforma DA au părăsit ședința în semn de protest față de deciziile aprobate de socialiști și aliații lor. Președinta Maia Sandu a convocat în seara zilei Consiliul Suprem de Securitate și a vorbit după ședința CSS despre riscul de subminare a ordinii constituționale. Statele Unite și Delegația Uniunii Europene și, dar și alți oficiali europeni au criticat deciziile majorității PSRM-Șor pe care le-au calificat ca atac la independența Curții Constituționale.

**

Comisie pentru reforma constituțională

Majoritatea parlamentară PSRM-Șor a votat vineri, 23 aprilie, crearea unei comisii parlamentare speciale pentru elaborarea proiectelor de legi privind reforma constituțională. Inițiativa a fost lansată de deputați socialiști, care au motivat-o prin „criza constituțională profundă” și necesitatea unor modificări legislative. Comisia va fi compusă din 11 membri, dintre care 6 vor reprezenta PSRM și așa-zisa platformă „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul Șor. Comisia va fi condusă de socialistul Vasile Bolea. Subiectul a fost discutat și adoptat în lipsa deputaților din opoziție. Aceștia critică inițiativă și cred că aceasta va provoca noi dispute în societate. Amintim că și fostul președinte Igor Dodon a creat o comisie privind modificarea Constituției, care avea drept scop inclusiv sporirea împuternicirilor șefului statului. Președinta Maia Sandu a decretat dizolvarea acesteia.

**

Sesizările privind starea de urgență, pe agenda CCM din 28 aprilie

Curtea Constituțională a anunțat joi, 22 aprilie, că va examina săptămâna viitoare pe 28 aprilie sesizările referitoare la legalitatea instituirii stării de urgență. Verdictul Înaltei Curți este așteptat în condițiile în care în perioada stării de urgență Parlamentul nu poate fi dizolvat și nu pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Experții critică faptul că PSRM ar încerca să facă presiuni pe magistrații constituționali în contextul examinării acestor sesizări. Potrivit analiștilor, socialiștii ar putea fi acuzați de încălcare a Legii fundamentale dacă vor încerca să blocheze hotărârea Curții din 15 aprilie și organizarea alegerilor anticipate. În opinia unor experți, acuzațiile aduse de PSRM președintei Maia Sandu despre o așa-zisă tentativă de uzurpare a puterii în stat de către aceasta nu au nicio bază juridică.

**

Sondaj IRI: Cinci partide ar depăși pragul electoral la alegeri

Cinci formațiuni politice ar accede în viitorul Parlament în cazul unor alegeri parlamentare, potrivit datelor unui sondaj de opinie realizat de Institutul Republican Internațional și dat publicității, miercuri, 21 aprilie. PAS conduce în intențiile de vot cu 33%, fiind urmat la o distanță de 14% de PSRM care este creditat cu 19 la sută. Puțin peste pragul electoral se situează Partidul Nostru cu 6%, Partidul Șor și Platforma DA, ambele cu câte 5 la sută. În topul încrederii în politicieni, pe primul loc se situează Maia Sandu cu 41%, șefa statului fiind urmată la distanță de Igor Dodon cu 19%, Andrei Năstase cu 12% și Renato Usatîi cu 11 la sută. În comparație cu sondajul precedent din august anul trecut, a crescut substanțial numărul celor care cred că Rep. Moldova are relații bune și foarte bune cu România, Uniunea Europeană și Statele Unite și totodată s-a diminuat în aceeași măsură ponderea celor care apreciază relații cu Rusia. Sondajul a fost realizat în perioada 9 februarie – 16 martie 2021. Marja de eroare este de 2,4%, potrivit autorilor.

**

Maia Sandu, în vizită la Strasbourg și discurs la APCE

Președinta Maia Sandu a efectuat luni, 19 aprilie, o vizită la Strasbourg, Franța, unde a avut loc și lansarea oficială a noului plan de acțiuni al Consiliului Europei pentru Rep. Moldova prevăzut pentru perioada 2021-2024. Documentul este o foaie de parcurs pentru autoritățile moldovene, iar printre priorități se numără lupta împotriva corupției și reforma sistemului de justiție. În aceeași zi, Maia Sandu a ținut un discurs în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în care s-a referit la provocările la adresa democrației cu care se confruntă Rep. Moldova. Ea a vorbit și despre necesitatea organizării alegerilor parlamentare anticipate pentru a se putea realiza reînnoirea Legislativului, deoarece în opinia șefei statului, actuala componență a Parlamentului nu ar mai fi reprezentativă. În drum spre casă Maia Sandu a trecut pe la București unde s-a întâlnit cu președintele României Klaus Iohannis. Liderul de la Cotroceni și-a reiterat sprijinul ferm pentru agenda de reforme promovată de Maia Sandu și a subliniat că România va susține în continuare parcursul european al Rep. Moldova și pe cetățenii săi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău